Ce boli trădează petele albe de pe unghii?

de Florica ZDRU Miercuri, 12 Septembrie 2012 1891
Cercetările efectuate de-a lungul anilor demonstrează că petele albe de pe unghii pot fi semnul, în primul rând al unei anemii, dar pot anunța și o modificare a mineralelor, a electroliților din organism. Potrivit medicului primar Anca Sima, în general, petele sunt însoțite și de o subțiere a lamei unghiale. În astfel de situații, se recomandă suplimente nutritive, însă acestea trebuie luate doar la sfatul medicului. 

Pe de altă parte, mulți oameni se plâng că au unghiile fragile, care se exfoliază cu ușurință, se rup sau… agață, de regulă, îmbrăcămintea. Medicul precizează că aceas-tă paletă de modificări trebuie verificată de un specialist, care, prin mijloacele pe care le are la îndemână, se va pronunța dacă este sau nu vorba despre vreo boală. Totul, din cauză că în afară de anemie, petele de pe unghii pot anunța afecțiuni tiroidiene sau boli de piele (se produc modificări ale unghiilor în psoriazis). Abia după scoaterea din ecuație a simptomelor unor boli se poate stabili cu certitudine că este vorba doar despre o lipsă de vitamine și minerale.
"Este bine ca persoanele care observă pete pe unghii să nu caute singure explicații, ci să meargă, în primă fază, la medicul de familie, care, dacă este cazul, le poate da trimitere la dermatolog, în scopul clarificării patologiei, dar și pentru prescrierea tratamentului co-respunzător și corect. Nu e bine ca fiecare să ia multi-vitamine, considerând că re-zolvă anemia și, implicit, problema unghiilor", a completat medicul, care a dorit să atragă atenția că există riscul ca unghiile false, în trend, să le afecteze pe cele naturale. Am avut o pacientă care făcuse o pasiune pentru așa ceva. A recunoscut că s-a obișnuit cu ele și nu putea să renunțe, mai ales că avea și un job mai pre-tențios. I-am spus că ar fi bine să meargă la dermatolog, căci unghiile false, aplicate la ne-sfârșit, fără pauze, poate crea probleme unghiilor naturale. Mi-a urmat sfatul, apoi mi-a mulțumit de sfat. Dacă ar fi continuat astfel, unghiile naturale ar fi fost și mai mult afectate". Totul, din cauză că adezivul cu care se lipește unghia falsă pe unghia naturală este foarte agresiv și provoacă îngroșarea țesutului și a bazei unghiilor, care cu timpul se macină și începe să doară. Iată, așadar, chestiuni care pot părea banale, dar ale căror consecin-țe nu sunt deloc de neglijat. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei