Ce efecte are clauza de confidențialitate?

de Florica ZDRU Marţi, 20 Noiembrie 2012 223
"Dacă un salariat semnează o anexă la contract pentru clauză de confidențialitate, angajatorul nu e obligat să-i plătească o indemnizație grasă pe lună? Ce efecte legale are obligația asta și pentru cât timp? Ce pățește salariatul care nu le respectă?" (Loredana Luncă).

v v v
Mai întâi, Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă, ne-a explicat că la încheierea contractului individual de muncă sau pe par-cursul executării acestuia, părțile pot negocia și cuprinde în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizații de neconcurență lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurență.
Această clauză își poate produce efectele pentru o perioadă de maximum doi ani de la data încetării contractului individual de muncă. Aceste prevederi nu sunt aplicabile când încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept ori a intervenit din inițiativa angajatorului pentru motive independente de persoana angajatului.
De asemenea, clauza de neconcurență nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deține. În plus, la sesizarea salariatului sau a Inspectoratului Teritorial de Muncă, instanța competentă poate micșora efectele clauzei de neconcurență.
Sancțiuni
În cazul nerespectării, evident, cu vinovăție, a obligațiilor asumate prin clauza de neconcurență, salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizației și, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei