Ce gătim astăzi

de Cuget Liber Luni, 29 Septembrie 2014 100
Cârnăciori light de casă. Ingrediente: 2 cești cu năut, apă, sare, 4 căpățâni de usturoi, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, boia de ardei, busuioc, cimbru, coriandru, tarhon. Mod de preparare: Se spală năutul foarte bine și se lasă peste noapte să se înmoaie. A doua zi se strecoară de apa în care a stat și se așază într-o oală cu apă suficientă pentru a fierbe o oră. După fierbere, se strecoară, păstrând cam o ceașcă de apă; năutul, așa fierbinte, se pasează foarte fin cu un blender sau cu mașina de tocat carne și se mai adaugă usturoi, cimbru, busuioc, tarhon sau, după preferința fiecăruia: mai sărat, mai piperat sau alte condimente preferate. Dacă pasta este foarte tare, vâscoasă, se mai poate adăuga apă, astfel ca pasta să fie asemănătoare unui pateu. Pasta obținută se împarte în două: una va fi cu boia iute, iar cealaltă, simplă. Se mai adaugă la fiecare câte o felie de pâine înmuiată în apă și stoarsă foarte bine (se poate folosi și pesmet). Se formează biluțe mici, chiftele sau cârnăciori, care se vor coace în cuptorul încins la 180 grade Celsius, aproximativ 20-30 minute. Sunt delicioși cu cartofi, măsline sau alte garnituri. Cârnăciorii se servesc atât calzi, cât și reci, cu diverse sosuri.
Mazăre cu ciuperci și brânză. Ingrediente: 5 căni de ciorbă de legume, o lingură ulei de măsline, 2 cepe mari, un cățel de usturoi, 300 g ciuperci albe, 250 g orez, o cană și jumătate de mazăre, 30 g brânză răzuită, sare de mare și piper după gust. Preparare: Se încălzește ciorba într-o cratiță și se păstrează fierbinte. Se înăbușă ceapa și usturoiul în ulei două minute, după care se adaugă ciupercile și se lasă la foc potrivit până când lichidul s-a evaporat și ciupercile sunt moi. Se adaugă orezul, se amestecă și se mai lasă două minute. Apoi se toarnă o cană de ciorbă caldă, se amestecă și se lasă până când lichidul este absorbit. Se repetă procedeul până când se termină toată ciorba, după care se mai lasă pe foc până când orezul este fiert. Se adaugă mazărea și brânza și se lasă pe foc, amestecând continuu, până când brânza începe să se topească. Se pun sare și piper după gust și se presară pătrunjel sau mărar. Se servește caldă.
Desert rapid. Corăbioare cu frișcă. Ingrediente: 4 ouă, 150 g zahăr pudră, un pachețel zahar vanilinat, 125 g făină, un plic praf de copt, un praf sare. Pentru umplutură: un borcan gem de fructe, 500 ml frișcă lichidă, fructe proaspete sau din compot. Mod de preparare: 1. Se amestecă ouăle întregi cu zahărul, zahărul vanilinat, sarea și apoi se mixează. 2. Se adaugă făina și praful de copt și se toarnă aluatul în tava de copt tapetată cu hârtie. 3. Se lasă la cuptor pentru 15 minute, apoi se scoate și, după ce s-a răcorit, se taie în forme pătrate care se îndoaie. 4. Se bate frișca, se pune câte un strat de gem pe fiecare corăbioară, se adauga frișcă și se decorează cu fructe.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei