Contractul part-time. Câte ore lucrezi?

de Florica ZDRU Vineri, 18 Octombrie 2013 404
"Am acceptat de nevoie să muncesc cu jumătate de normă, prin contract. După câteva zile, șeful m-a rugat să rămân peste program, că o să mă plătească… Acum aproape că lucrez cu normă întreagă, dar sunt plătit la jumătate și aș vrea să știu câte ore trebuie să lucrez legal, pe contractul ăsta. Cu stimă, Alexandru G.". 
v v v
Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă, ne-a explicat că salariatul cu fracțiune de normă este persoana al cărei număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru ale unui salariat cu normă întreagă comparabil. Angajatorul poate încadra salariați cu fracțiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parțial.
Numai că pentru a fi legale, aceste contracte trebuie să se încheie în scris și să cuprindă, printre altele, și clauza care prevede interdicția de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora. De asemenea, în ase-menea contracte trebuie menționate și condițiile în care se poate modifica programul de lucru.
Drepturi salariale. Cât privește drepturile salariale, acestea se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de muncă.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei