Cum te poți pensiona în regim de urgență

de Florica ZDRU Vineri, 17 Februarie 2012 3250
Deși un asemenea mod de soluționare a cererilor de stabilire sau modificare a drepturilor de pensie nu este legiferat, totuși, în cazuri de forță majoră, acesta este posibil.
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. Astfel, potrivit actualei legislații, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute de lege.
Când se plătesc pensiile?
În sistemul public, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii, cu excepția pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, care se plătesc de la data încetării calității de asigurat. Admiterea sau chiar respingerea cererii de pensionare (sunt și astfel de situații) se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Decizia casei teritoriale de pensii se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de cinci zile de la data emiterii. E bine de știut că în termen de alte 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi contestată sau chiar se poate solicita anularea deciziei administrative la cererea titularului.
Acestea sunt prevederile legii, în realitate, din cauza procedurii stufoase și a numărului insuficient de personal, casele de pensii nu se pot încadra întotdeauna în termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziilor. Mai mulți cititori ai ziarului nostru întreabă dacă există vreo "alternativă mai umană, care să facă posibil ca omul să primească pensia mai repede atunci când se află într-o situație dificilă de familie" (Didina Pârghie). "Am văzut cu ochii mei nebunia de la Casa de Pensii, acolo mereu sunt cozi, multe probleme, personal puțin, de, criza… Muncesc și eu, știu ce înseamnă, totuși, mama n-are din ce trăi și are nevoie urgent de pensie. Mi s-a spus să aștept că va primi decizia. Problema e că nu mai poate să aștepte și întreb dacă există vreo portiță ca să primească banii mai repede. Altă soluție chiar nu mai avem, nu vrea peste rând, însă e situația mai grea" (Silvia Tutunea). "La spital există serviciu de urgență, peste tot, cazurile speciale au prioritate. Pensiile nu se pot da în urgență? Sunt oameni care au cheag, dar și oameni care fără pensie sunt muritori de foame, cum e și sora mea, foarte bolnavă, are nevoie urgent de pensie" (Clara Adoiniței).
Există și o alternativă mai umană!
Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, ne-a explicat că legea nu prevede pensionarea în regim de urgență, ci stabilește doar un termen de 45 de zile pentru soluționarea cererilor. Totuși, sunt și situații când în viața unei persoane care solicită înscrierea la pensie pot interveni situații de forță majoră, cum ar fi starea precară de sănătate, anumite evenimente majore în familie sau imposibilitatea angaja-torului de a-i reînnoi contractul de muncă măcar până la emiterea deciziei. Așadar, pentru cazurile cu adevărat excepționale se pot formula solicitări la Casa Județeană de Pensii pentru emiterea deciziei administrative în termenul legal sau chiar până la împlinirea acestuia, cu atât mai mult cu cât, având în vedere procedura de soluționare a dosarelor, acest termen nu poate fi respectat în toate situațiile. De reținut că nu este suficientă o simplă cerere, ci și argumente solide, bazate pe documente (în măsura posibilului), care să impună soluționarea urgentă a dosarului.
Taguri

Comentează știrea

Ioan
17 februarie 2012
Minciuni de adormit copii

Realitate cruda este sa confirm ca normele metodologice 340/2001 schimba legea veche 19/2000 in esenta ei, amandoua actele sunt semnate de Marian Sarbu (fost PSD). In esenta, normele si CJP C-ta te executa dupa data nasterii, iar Legea te incadreaza dupa data depunerii cererii. Cei nascuti din 1950, dupa norme trebuie sa aiba 35 ani contributie si 65 vechime iar dupa Lege, 32 ani si 8 luni iar vechime 63 ani si 10 luni. Consider ca Normele ("terfelogul") ce se aplica de CNPensii este un abuz si trebuie pedepsit, iar toti pensionarii ce au fost scosi la pensie conform "terfelogului"sa-si ceara drepturile legale.

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei