Medicul de gardă De ce se cariază măseaua de minte?

de Florica ZDRU Sâmbătă, 14 Iulie 2012 397
"Simt că măseaua de minte este cariată, nu-mi dau prea bine seama. Pot să iau un calmant sau trebuie scoasă neapărat? Maică-mea mi-a spus că a avut mari necazuri cu o măsea de minte" (Elena Strâmbeanu).
v v v
Denumită și molarul trei, măseaua de minte este ultimul dinte din seria celor permanenți care apare pe arcadele dentare. Potrivit medicului stomatolog Loredana Stănică, momentul erupției este variabil de la individ la individ, situându-se, de regulă, între 13 și 25 de ani, când se presupune că și gândirea omului se maturizează. Acest eveniment nu reprezintă, însă, întotdeauna un moment de bucurie, pentru că măseaua de minte ne poate da, într-adevăr, o mulțime de necazuri.
Din ce cauze se cariază măseaua de minte? În primul rând, datorită mineralizării deficitare și a poziției de pe arcadă. Mai exact, măseaua se poate curăța mai greu cu periuța. În plus, când această zonă este atinsă, poate apărea senzația de vomă. De aceea, medicul vă recomandă să mergeți la stomatolog, singurul care poate decide dacă este cazul să facă extracție sau tratament. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei