De la ce dată se acordă ajutorul de șomaj

de Florica ZDRU Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014 193
"În prezent, nu muncesc nicăieri, dar caut cu disperare, am și ceva promisiuni. Nu am depus dosarul de șomaj și mă interesează dacă e un termen fix pentru asta. Vă mulțumesc, Doriana".

XXX
Potrivit reglementărilor AOFM, indemnizația de șomaj se acordă numai  la cerere, după caz, de la data: încetării raporturilor de muncă; încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese persoanele în cauză; de la data expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajați pe bază de contract; din momentul încetării calității de membru cooperator, al încetării contractului de asigurare pentru șomaj, al încetării motivului pentru care au fost pensionate sau au fost suspendate raporturile de muncă.
De asemenea, ajutorul de șomaj se mai acordă de la data rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești, a încetării activității desfășurate exclusiv pe baza convenției civile, a expirării unui interval de 60 de zile, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. 

Condiții. Indemnizația de șomaj se acordă de la momentele mai sus enumerate numai dacă solicitările au fost înregistrate la Agenția pentru ocuparea forței de muncă în termen de 10 zile. Dacă cererea este înregistrată după cele 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația se acordă începând cu data înregistrării cererii. Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din asemenea drepturi. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei