Rețeta zilei Dulceață de gutui

de Cuget Liber Miercuri, 08 Septembrie 2010 360
Ingrediente: 1 kg zahăr, 600 g de gutui cântărite, după ce au fost tăiate sau rase, 1/2 l apă, 500 ml zeamă de lămâie sau 100 g glucoză, vanilie. Mod de preparare: Gutuile conțin o mare cantitate de pectină, de aceea se pun în cantitate mai mică (deoarece gelifică siropul). Gutuile bine coapte, galbene, se șterg de puful de pe ele, se curăță de coajă și se taie în formă de chibrit sau se rad prin răzătoarea cu găuri mari, ca tăițeii (cât mai lungi) numai până la partea tare și pietroasă care for-mează casa semințelor. Se oxidează repede în timp ce se lucrează, dar nu trebuie ținute în apă. După ce s-au cântărit, se pun imediat în siropul fierbinte și își vor recăpăta culoarea. Zahărul, apa, zeama de lămâie sau glucoza și batonul de vanilie se ames-tecă pe foc, până când se topește zahărul și se adaugă imediat gutuile, care trebuie să fiarbă până când se înmoaie. Se fierbe și se leagă ca orice altă dulceață. Când au aspect lucios și plutesc în tot siropul, cratița se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se închid imediat la culoare.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei