Probleme cu concediul de odihnă

de Cuget Liber Miercuri, 16 Noiembrie 2011 325
"Este corect ca zilele care sunt libere prin lege să fie adăugate la concediul de odihnă? Programarea concediului este obligatorie sau fiecare își ia concediu atunci când are nevoie? Pot să renunț la concediu și să primesc doar banii?" (Marina Moraru).
xxx
Potrivit noii legislații, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează, într-adevăr, în baza unei programări, iar salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia, pentru a evita astfel eventuale probleme.
Totuși, în caz de forță majoră sau pentru interese urgente, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă, însă are obligația de a suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă. Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o  indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază. De reținut că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților
și nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei