8.000 de credincioși, așteptați la beatificarea monseniorului Vladimir Ghika

de Cuget Liber Sâmbătă, 31 August 2013 86
Peste 200 de preoți și 20 de episcopi vor concelebra la Sfânta Liturghie solemnă de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika (1873 - 1954), care se va desfășura sâmbătă, la Romexpo, potrivit Agerpres.ro
"Credincioșii vor avea la dispoziție peste 7.000 de scaune, iar altarul care va fi pregătit va avea o cruce foarte înaltă, de peste 10 metri, pentru ca acest spațiu expozițional să devină o biserică în toată regula și pentru ca toți creștinii să trăiască un moment de înălțare spirituală, de apropiere de Dumnezeu și în acest perimetru generos. Sunt așteptați la Sfânta Liturghie în jur de 7.000-8.000 de credincioși", a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, părintele Francisc Doboș.
El a precizat că icoana monseniorului Ghika va fi dezvelită în momentul beatificării, iar pe altar se vor afla doar trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, arhiepiscopul mitropolit de București, Ioan Robu, și ceilalți episcopi, clericilor fiindu-le rezervate scaunele din primele rânduri.
De asemenea, va fi prezent arhiepiscopul de Paris, Andre Vingt-Trois, iar Biserica Ortodoxă Română va fi reprezentată de Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal.
Totodată, vor fi prezenți reprezentanți ai cultelor religioase din România, membri ai Corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai clasei politice și ai societății civile.
În după-amiaza zilei de sâmbătă, la Biserica vicarială greco-catolică Sf. Vasile cel Mare, se va celebra o slujbă în cinstea noului Fericit Vladimir Ghika, cu acatistul și sfințirea cu Sfântul Mir a icoanei Fericitului.
Duminică, 1 septembrie, în Catedrala Sfântul Iosif, va fi celebrată, din nou, Sfânta Liturghie solemnă, de mulțumire, cu venerarea icoanei și a moaștelor Fericitului.
Odată declarat Fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice și introdus în calendarul Bisericii locale, al arhidiecezei, și sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său, "data de naștere pentru Cer".
Ioan Robu a anunțat că ziua de devoțiune către Vladimir Ghika va fi joia.
"Avem lunea către Sfânta Tereza, marți către Sfântul Anton, miercuri către Sfântul Iosif. Joi va fi și către Fericitul Vladimir Ghika, vineri către inima lui Isus și sâmbătă - inima Mariei, așa încât toate zilele săptămânii sunt cuprinse în aceste practici devoționale. Ziua de cinstire a lui, specială în comunitățile noastre, va fi joia", a spus Ioan Robu.
Arhiepiscopul mitropolit de București consideră că mesajul monseniorului Ghika către Europa este unul de reîntoarcere la credință pentru Europa.
"Există atâtea semnale care arată o tendință clară de îndepărtare de lumea credinței care a format și transformat Europa și popoarele Europei. Și cred că avem nevoie de acest strigăt al monseniorului Ghika de reîntoarcere la credință pentru a ne primeni, fiecare popor la locul său, în această simfonie europeană a popoarelor care înțeleg valoarea unității, valoarea lui 'a fi împreună'", a afirmat Ioan Robu.
Potrivit părintelui Doboș, beatificarea monseniorului Vladimir Ghika reprezintă pentru biserica locală, după vizita în România a Papei Ioan Paul al II-lea din 1999, cel mai important eveniment liturgic și de credință.
Martiriul pentru credință al monseniorul Vladimir Ghika (1873 - 1954), preot romano-catolic și principe român, a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie.
Monseniorul Vladimir Ghika este al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat Fericit de către Biserica Catolică, după Szilard Ignac Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, și Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava. 
Taguri

Comentează știrea

dogan iusuf
14 septembrie 2013
coleg celula

Din datele biografice ale mons.am aflat ca a stat in celula la Jilava cu un Hogea Tatar.Multi Hogi au fost inchisi la Jilava.Toti se lauda cu conationalii lor care au luptat impotriva comunismului,si-au riscat libertatea si viata,numai conducereaUDTTMR nu scoate o vorba,oare de ce?Fiindca ei sunt ceilalti sau urmasii celor care I-au turnat la securitateDe aceia se reped ca vulturii sa ocupe functii de unde sa suga si,mai ales,sa nu lase pe altii sa ocupe functii ce ar putea sa scoata din starea de umilinta in care ne-au adus soferii,chelnerii si alti analfabeti ce alcatuiesc conducerea UDTTMR.

DPGmBskcBv
5 mai 2014
WFNawjevFqmfrYpFk

y5SuTc nqbadqibonqq, [url=http://vsrrilzprcrp.com/]vsrrilzprcrp[/url], [link=http://kyabakhyujxh.com/]kyabakhyujxh[/link], http://sldjsgmmkhzv.com/

WgnsHJKLAYMBfMy
29 august 2014
NhZSRnFILWOcoSo

cB7PLI cbhrdrtjknur, [url=http://xqfanxqmjaqr.com/]xqfanxqmjaqr[/url], [link=http://nfxtqtlxdffp.com/]nfxtqtlxdffp[/link], http://ehxfevsietwe.com/

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei