Ce schimbări se anunță în Legea învățământului, după dezbateri-maraton

de Simona ANGHEL Miercuri, 26 Aprilie 2023 1113
Se împlinește o săptămână de când Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților a trecut la dezbaterea proiectului legii învățământului preuniversitar și se preconizează ca la finele acestei săptămâni, după o serie de dezbateri-maraton, să intre la vot în plenul Parlamentului.
Deocamdată, neoficial, față de varianta inițială, deputații din Comisia de învățământ au aprobat, cu acordul ministrului Educației, Ligia Deca, mai multe amendamente.
Unul dintre acestea prevede modificarea numărului minim de elevi și preșcolari de la care se organizează și funcționează unitățile de învățământ. Grădinițele şi creșele vor putea funcționa cu un număr minim de 140 de preșcolari şi/sau nepreșcolari, față de 150 cât se propune în proiectul Guvernului, iar unitățile de învățământ postliceal vor putea funcționa cu un număr minim de 100 de elevi. Totodată, potrivit textelor propuse de Guvern, unitățile de învățământ vor putea funcționa cu minimum 300 elevi, cele de învățământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităților de învățământ special.
Unul dintre articolele mai dezbătute a fost cel privind formele de organizare a învățământului, reprezentanții PSD propunând să fie şi varianta învățământului la domiciliu, dar ministrul Educației, Ligia Deca, a respins această variantă. „Nu considerăm că homeschooling este o opțiune fericită pentru asigurarea învățământului în acest moment”, a precizat Deca.
Comisia pentru învățământ, a respins amendamentul prin care primăriile erau obligate să asigure paza școlilor.
La propunerea ministerului Educației, deputații au votat ca elevele gravide şi elevii părinți să beneficieze de program de studiu adaptat nevoilor lor, iar dacă va fi nevoie vor putea studia inclusiv online.
Conform proiectului de lege, profesorii cu vechime mai mare de 15 ani vor beneficia de reducerea normei didactice, prevederile urmând a fi aplicate pentru următoarele categorii de cadre didactice care au gradul didactic I: profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică; profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică, precum și personalul didactic de predare din învățământul special.
Din 2023, elevii care sunt în clasa a VIII-a și elevii claselor primare vor învăța doar dimineața. Asta în cazul în care infrastructura va permite sau dacă numărul de clase va scădea, pentru că, oricâte legi s-ar da, dacă nu se construiesc și școli, degeaba.
La începutul acestei săptămâni a fost aprobat în comisie și amendamentul ce prevede că “utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial”. Cei care nu se conformează riscă să li se confiște telefonul sau dispozitivul.
Și dacă forma inițială prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învățământul obligatoriu, iată că zilele acestea a fost anunțat faptul că „exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari”.
„Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestație”, mai prevede textul aprobat.
Asupra acestui subiect, însă, vom mai reveni cu opinii.

Taguri

Comentează știrea

Dana
26 aprilie 2023
Educatia facuta politic

Pai de ce sa construim scoli? Noi ii dam inainte cu bisericile, cat mai multe pe km patrat, nu vrem copii educati, vrem pampalai usor de manipulat.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei