Cei cinci profesori de nota 10 la proba scrisă a titularizării au readus Constanța în top

de Simona ANGHEL Miercuri, 20 Iulie 2022 3604
Dacă anul trecut, în județul Constanța se înregistra o singură notă de 10 la proba scrisă a concursului de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar (titularizare), iată că anul acesta, cu cele cinci note maxime, ne situăm în topul național pe locul șase.
Cele mai multe note de 10 au fost înregistrate în București (17), după care în Cluj s-au consemnat 16 note maxime, Argeș – 12; Bihor – 10; Iași și Dâmbovița cu câte opt și Bacău, Constanța, Maramureș și Mureș cu câte cinci note de 10. Dintre acestea, patru sunt obținute la disciplina Limba și literatura romană, pedagogia preșcolară și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în grădinița de copii, iar una – la arte vizuale (educație plastică/ educație vizuală/ educație artistică). Și pentru că, spre deosebire de celelalte concursuri la care identitatea a ajuns să fie înlocuită cu coduri, numele celor cinci profesori constănțeni de nota 10 sunt publice, astfel că merită să-i facem cunoscuți: Claudia Elena Durbacă, Cristina Dragomir, Andreea Moraru, Crina Viorica Radu și Ana Christiana Narcisa Val (arte vizuale).
Și asta în condițiile în care în șapte județe nu s-a înregistrat nicio notă de 10.
După modelul Ministerului Educației, care scoate în evidență doar partea bună a acestui concurs, și Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a „mândrit” cu 44.13% note (inițiale) peste 7.00 obținute de candidații constănțeni. Din cele 800 de lucrări evaluate, 353 au primit note mai mari de 7,00, iar 297 – mai mari de 5.00. Dar au fost și 149 de candidați care nu au reușit să atingă nici măcar nota 5, ca să nu mai spunem de cei cu note de 2 și 1,50.
 
Recordul profesorilor de educație fizică. Cele mai multe note de 1 la titularizare
Nu mai constituie neapărat o noutate faptul că cei mai mulți candidați din județul Constanța cu note foarte mici la proba scrisă a titularizării sunt cei care s-au prezentat pentru disciplina de examen educație fizică și sport.
Ceea ce nu s-ar dori să se știe este faptul că județul Constanța se numără printre cele 12 județe care au înregistrat și o notă de 1. Adică respectiva candidată din Mihail Kogălniceanu, înscrisă la disciplina educație fizică și sport, a venit să vadă cam care-i treaba cu proba asta, a așteptat cuminte să se încadreze în timpul prevăzut de metodologie, a predat pagina goală și a plecat. De altfel, câțiva absolvenți 2022 ai facultății de profil s-au grăbit să-și testeze nivelul la proba scrisă de miercuri, 13 iulie, și au obținut note jenante de 3,05; 2,90 (candidat din Fetești); 2,55  (candidat din Lipnița). La aceeași disciplină educație fizică și sport, un candidat din Brăila a obținut nota 1,65, doi candidați din Saligny au obținut 1,65 respectiv 1,90, din Isaccea (Tulcea) – 2,50; un alt angajat pe perioadă determinată din Schitu a obținut 1,30.
O altă concluzie tristă poate fi desprinsă și din faptul că mulți candidați cu domiciliul în mediul rural nu au reușit să obțină nici măcar nota 4. Iată doar câteva exemple: la disciplina învățător/educator, candidat din Independența (2,40), Deleni (2,15), Ciocârlia (3,85); la istorie din Valu lui Traian – 2,40; religie ortodoxă din Cumpăna – 3,25 și exemplele pot continua.
 
Doar 228 de catedre pentru perioadă nedeterminată
Și astăzi, 20 iulie, până la ora 12, mai pot fi depuse contestațiile la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța sau prin mijloace electronice.
Rezultatele finale se afișează la Inspectoratul Școlar Județean Constanța și pe site-ul dedicat în data de 27 iulie.
Pentru a obține statutul de titular, un candidat trebuie să obțină minimum nota 7.00 atât la proba scrisă, cât și la inspecția specială la clasă/ proba practică și să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecția specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.
Numărul de posturi/ catedre vacante la nivelul județului Constanța este 228 pentru angajare pe perioadă nedeterminată (163 - mediul urban și 65 - mediul rural). De asemenea, există și 1.692 de coduri ce reprezintă posibilități de constituire a unor posturi/catedre vacante în una sau mai multe unități de învățământ, pentru angajare pe perioadă determinată (917 în mediul urban și 775 în mediul rural), la care se adaugă 360 posturi/ catedre rezervate, pentru angajare pe o perioadă determinată (267 în mediul urban și 93 în mediul rural).
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei