Concluzie cutremurătoare! Prea mulți tineri constănțeni sunt părtașii violurilor!

de Simona ANGHEL Luni, 13 Martie 2023 132835
Nu este vorba despre concluzia vreunui sondaj sau a vreunui raport făcut public de vreo organizație, ci de reacția cutremurătoare a zecilor de tineri constănțeni care, la finele săptămânii trecute, au participat la dezbaterea ce a urmat spectacolului „Jocuri în curtea din spate”, prezentat la Sala Studio a Teatrului de Stat din Constanța.
Pentru că, da, echipa acestei instituții și-a asumat și rolul de educator prin cultură, iar faptul că reușește acest lucru îl observă întreaga comunitate constănțeană.
Dincolo de interpretarea impresionantă a celor cinci tineri actori – Ecaterina Lupu, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai –, provocați de talentata regizoare Diana Mititelu să joace duble partituri, spectacolul este răscolitor prin cruzimea temei pe care o propune.
În fapt, autoarea piesei, Edna Mazya, a urmărit ca prin transpunerea unei povești adevărate, cea a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul Israelului, să analizeze mecanismele psihologice care au permis producerea lui.
Piesa „Jocuri în curtea din spate” s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

Aplaudată pentru că a avut puterea să recunoască faptul că a fost violată

După cele aproape două ore de spectacol, în care publicul prezent în mica Sală Studio, metamorfozată în sală de tribunal, a traversat cele mai răvășitoare sentimente, zecile de tineri constănțeni au fost provocați de avocatul Emil-Mihail Trentea Tatu la un test de sinceritate. Inițial, toți cei rămași de bunăvoie în sală s-au lăsat „chestionați”, cu ochii închiși și prin ridicarea mâinii, să răspundă referitor la comportamentul, reacțiile, felul de a fi al personajelor din piesă. Ulterior, dezbaterea s-a rostogolit atât de mult încât, la un moment dat, una dintre tinere a exclamat: „Asta e! Din cauza femeilor care se îmbracă precum curvele, bărbații devin violatori!”. Au fost și intervenții din partea unor mame care... trăite în alte vremuri, judecă situația din perspectiva unei morale considerate de generația milenială cam „prăfuită”.
Și apropo de părinți, marea majoritate a adolescenților au recunoscut, prin același tip de sondare, cu ridicarea mâinii, că acasă nu au avut parte de o educație sexuală și că și-ar dori ca școala să poată face acest lucru. Cert este că, la ora actuală, tot ce înseamnă educație sexuală se deprinde de pe ecranele gadgeturilor. Ar trebui să existe profesori destul de empatici cu cei din bănci, care nu sunt doar niște nume în catalog, încât să discute mai mult despre siguranță, agresiune, limite.
Un moment de o sinceritate impresionantă, aplaudat, a fost oferit de o tânără care și-a asumat recunoașterea publică a unui viol, clipă în care moderatorul Emil-Mihail Trentea Tatu a lansat întrebarea „Câți dintre voi ați fost martorii unui viol?”. Cutremurător, aproape toți adolescenții prezenți în sală au ridicat mâinile!

O concluzie extrem de tristă a faptului că asistăm la una dintre cele mai dramatice probleme sociale ale lumii contemporane, în care sunt implicaţi prea mulți tineri. 

Taguri

Comentează știrea

Orient Ovidian
13 martie 2023
Dragoste de 1 Noapte

Pe timpuri, acum 30 si ceva de anisori, mergeam cu colegii de cifre si alocatia la studiu. Costa ceva servetelul, buchetul de GuruNanak si potrivirea noctura venea singura la pomisor. Nu prea se pricepea la cifre ca zicea din astea de n-avea loc pe ecran, dar cu multa norma morala si suferinta la desparire, servetelul a acoperit toata rusinea pamanteasca.

Pensionar
13 martie 2023
Educatia de azi

Pe vremea noasta, daca vedeam asa ceva imediat venea si Gheorghe si Vasile si Ilie. Toata ziulica povesteam cum a fost si era si de consiliere emotionala. Azi, daca vezi ceva sa intelegem ca se tainuieste ? Adica asta sa fie invatatura de credinta ? Noi cind plecam de la scoala era dulaii din aia fioraosi, mergeam in grup organizat, venea dulaul dupa noi sa nu dam de lup. Cel mai simplu, corul solutie clasica. Cum naiba, vezi si treci ca barbat la batistuta in era societatii informationale cu telefonie prin satelit ! Sa faca scenarii din astea la scoala. cu moralitate si atelier (lucru manual bine facut).

Tipar Nenea Binevoitor, Complimentul -14Tricoias cu Muguras
13 martie 2023
Abuz de Minori si Pedofilie

Prin alte locuri, la evenimente in aer liber avem Pedofilul si altii de virste respectabile ca stiti nu e treaba noasta (nu-s copiii mei ce-mi pasa).

Mitofan Parintescu
13 martie 2023
Taina Tainuirii

Pe credinta bine invatata zice ca trebuie intors si bujorelul (da bine de tot, cu multa invatatura sa inteleaga si piaza rea). Pai, exact asa trebuie procedat si la final cu tainuirea de grup moral. Atentie, daca e prea multa credinta atunci trebuie armonizat cu Principiul "Cei prea mult impartasit si la altii", eventual inceput cu halatele albe si garof rosu la maturitate.

Concluzie cutremurătoare!
13 martie 2023
Lipsa de Credinta Adevarata

Deductibil prin inferenta si consecintele directe (logica de ordinul Cardinalului de Carte Aleasa)

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei