‘Delta lui Ivan’, primul traseu dedicat bărcilor nemotorizate din Delta Dunării, inaugurat

de Madalina PETRESCU Joi, 23 Mai 2024 602
25 de caiacişti au plecat, joi dimineaţa, într-un tur organizat pe primul traseu dedicat bărcilor nemotorizate din Delta Dunării, inaugurând astfel traseul ’Delta lui Ivan’, acţiune inclusă în programul activităţilor prilejuite de deschiderea Muzeului Ivan Patzaichin - Centru de inovare comunitară din satul Mila 23, informează Agerpres.

Coordonat de Cătălin Cosma, grupul a plecat de dimineață, din apropierea trecerii Dunării cu bacul de la marginea oraşului Tulcea.

„Ne bucurăm că există un traseu oficial şi pentru noi”

După aproape 18 kilometri de padelat, caiaciștii se vor opri pe canalul Şontea, unde vor înnopta.

„Acest traseu este o performanţă uriaşă pentru cei care practică genul ăsta de activitate, că sunt rame, vele sau altceva, şi ne bucurăm. Am dat curs invitaţiei asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23 şi ne bucurăm că există un traseu oficial şi pentru noi. (...) Sunt mai multe bărci (cu motor, n.red.) ca niciodată, ceea ce e cumva în dezavantajul nostru. Majoritatea sunt atenţi la noi, circa 80%, dar mai sunt şi cei care trec tare pe lângă noi şi atunci intervine un dezechilibru care nu e deloc plăcut”, a declarat Cătălin Cosma.

Pentru cei care vor parcurge Delta cu mijloace nemotorizate va fi disponibilă, în curând, şi o aplicaţie IT realizată de asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, care le va prezenta în timp real schimbările care se produc pe traseele din Rezervaţie.

„Aplicaţia e o idee formidabilă, având în vedere că Delta e în continuă schimbare, iar oamenilor care vin cumva independent, nu într-un grup organizat, le va fi mult mai uşor să se orienteze. Există plauri şi copaci care înfundă canalele, iar aplicaţia este foarte bine-venită”, a mai spus Cătălin Cosma.

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 va inaugura joi, la Mila 23, Muzeul Ivan Patzaichin - Centru de inovare comunitară care prezintă atât succesele sportive ale lui Ivan Patzaichin, cât şi preocupările campionului olimpic pentru zona în care s-a născut, pentru încurajarea şi exprimarea culturii şi tradiţiilor lipovenilor din Mila 23 şi pentru punerea în valoare a biodiversităţii Deltei Dunării.

Centrul va fi deschis publicului începând de vineri dimineaţa, iar în programul pregătit de asociaţie sunt incluse şi activităţi pentru copii, printre care o vânătoare de comori, cursuri de educaţie financiară şi un atelier de meşteşug.

Muzeul Ivan Patzaichin - Centru comunitar de inovare a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Acvacultură 2014-2020, sub înaltul patronaj al Comisia Naţională a României pentru UNESCO.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei