Distincţie înaltă pentru prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 24 Februarie 2021 2206
Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa a primit oaspeţi de seamă, în cursul zilei de marți. Excelenţa Sa, Laurence Auer, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, a trecut pragul liceului pentru a-i înmâna personal prof. Vasile Nicoară distincţia Chevalier des Palmes Academiques şi pentru a aduce diplomele elevilor constănţeni care au susţinut Bacul bilingv francofon.

Sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” a găzduit, marți, imediat după prânz, evenimentul de decernare a înaltului titlu acordat de Republica Franceză dascălului constănţean. Deşi într-un cadru extrem de restrâns, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, ceremonia a fost emoţionantă şi a avut parte chiar şi de un moment artistic.Excelenţa sa, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a oferit directorului adjunct al CNMB, prof. Loredana Tănase, şi directorului Liceului „George Călinescu”, prof. Camelia Giuran, diplomele obţinute de elevii care au susţinut examenul de Bacalaureat bilingv francofon, în anul şcolar 2019 - 2020. Este vorba despre 15 elevi de la Colegiul „Mircea cel Bătrân” şi 19 elevi de la Liceul „George Călinescu”. Diploma obţinută de aceştia îi poate ajuta în cazul în care aceştia doresc să facă facultatea sau masteratul la universităţi din Franţa ori în cazul în care intenţionează să urmeze studii în limba franceză. Ambasadorul a felicitat cadrele didactice şi elevii, despre care a spus că s-au prezentat exemplar la examen.

Excelenţa Sa, Laurence Auer, a dat apoi citire cuvântului înainte pentru acordarea medaliei de Cavaler de Palmes Academiques directorului Vasile Nicoară. „Este un moment emoţionant pentru a putea veni la Constanţa şi a-i oferi prof. Vasile Nicoară această distincţie, pentru angajamentul său exemplar în educaţie. Franţa vă transmite recunoştinţa pentru contribuţia avută în promovarea limbii şi culturii franceze!”, a transmis ambasadorul.

Vizibil emoţionat, cu lacrimi în ochi şi în voce, prof. Vasile Nicoară, a mulţumit pentru onoarea de a-i fi acordat ordinul de cavaler. „Fericirea de a primi din mâinile ambasadorului Franţei această distincţie este aproape incredibilă pentru mine şi pentru strămoşii mei. Acest premiu onorează toată activitatea mea de 40 de ani în slujba învăţământului şi onorează munca asiduă a colegilor mei, profesorii acestui liceu, dar şi pasiunea şi performanţele elevilor noştri francofoni. Dedic acest titlu Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân», care este de zeci de ani de zile în serviciul formării elitelor”, a declarat prof. Vasile Nicoară.Distincţia Ordre de Palme Academique este acordată de Republica Franceză membrilor comunităţii educative, care au adus o contribuţie remarcabilă în câmpul educaţiei. Se decernează în egală măsură şi persoanelor din afara Franţei, care, prin munca lor, contribuie în mod excepţional la promovarea limbii şi culturii franceze în lume. Acesta este cel mai vechi ordin civil, fiind în acelaşi timp, singura distincţie imperială decernată şi în zilele noastre.

Tot în cursul zilei de ieri, Excelenţa Sa, Laurence Auer, a participat la inaugurarea noului sediu al Alianţei Franceze la Constanţa, de pe strada Nicolae Iorga nr. 14. Cu această ocazie, a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Heros de jeux video” a tânărului Ştefan Andriuţă, elev al Colegiului de Artă „Regina Maria”, eveniment ce deschide seria acţiunilor Alianţei Franceze de promovare a tinerilor artişti constănţeni.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Ultima oră

Titlurile zilei