„Ex Ponto” - revista care ne dezvăluie miracolul creației literare, artistice, spiritul creator al Dobrogei

de Ion TIȚA-CĂLIN Marţi, 11 Ianuarie 2022 318
Prestigioasa revistă „Ex Ponto - text, imagine, metatext”, editată la Constanța, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a ajuns la numărul 71. Și această ediție este una de referință în existența de 19 ani a acestei publicații literare de înaltă ținută.
Fondată în 2003, de regretatul Ioan Popișteanu, Ovidiu Dunăreanu, Paul Prodan și Olimpiu Vladimirov, „Ex Ponto” a adunat în jurul ei scriitori și universitari valoroși. Îngrijite de scriitorul și redactorul șef Ovidiu Dunăreanu, cele 71 de ediții apărute până acum strălucesc prin semnăturile de prestigiu găzduite, prin calitatea materialelor prezentate, prin varietatea tematică și prin ținuta grafică de excepție.
Timp de 71 de ediții, „Ex Ponto” a luminat cerul culturii Dobrogei, în timp ce fosta stea, revista „Tomis”, confiscată de administrația Mazăre, a făcut implozie sub presiunea inculturii, veleitarismului și prostului gust.
Noul număr al revistei „Ex Ponto” este deschis de editorialul „Dobrogea, Dobrogea”, un adevărat poem în proză, pe care scriitorul Angelo Mitchievici îl dedică străvechiului ținut dintre Dunăre și Mare. „Revin cu obstinație însă la o Dobroge pierdută în timp, pentru că, în continuare mă fascinează acest teritoriu căruia nu-i găsesc asemănare”, afirmă autorul.
Dumitru Cerna este prezent în paginile revistei cu „Două texte inedite despre Panait Cerna”, în timp ce Galina Martea semnează eseul „Emil Cioran în critica universală (I)”.
La fel ca în fiecare ediție a revistei, poezia este bine reprezentată și de această dată, printre semnături numărându-se cele ale poeților: Artur Porumboiu (de la a cărui dispariție s-au împlinit zece ani), Eugen Uricaru, Letiția Vladislav, Doru - Mihai Mateiciuc, Cristiana Eso (din Franța), Liviu Apetroaie și Dana Cătălina Bucur.
Prozatorii sunt prezenți cu lucrări interesante. Gheorghe Schwartz semnează povestirea fantastică „Soare, furtună și grindină s.a. sau până și Borges îl ignoră pe Juan Holmes Ludwigstein”, iar Ernesto Mihăilescu prezintă un fragment din romanul „Toride luminile lungilor nopți”.
Volumul de publicistică „Polifoniile sinelui” (Editura „Ex Ponto”, 2021) și autorul său, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, sunt elogiați în paginile revistei de scriitorii Diana Dobrița Bîlea, Ioan Florin Stanciu și Marina Cușa.
De-a lungul existenței sale, revista „Ex Ponto” a fost o punte de lansare spre Marea Literatură a noilor generați de prozatori și poeți. În această ediție sunt promovați poeții: Mihai Capșa Togan, Oana Mioara Arhip și Antonio Doda.
Rubrica „imagine” este dedicată pictorului constănțean Gheorghe Constantin, ale cărui lucrări au ajuns nu doar în muzee și expoziții naționale și de peste hotare, ci și în colecții personale din România, Franța, Italia, Germania, Canada și SUA.
Clubul Umoriștilor Constănțeni este prezent, în această ediție a revistei „Ex Ponto”, prin spumoasele rondeluri semnate de Ionuț – Daniel Țucă și senry-urile acide ieșite din condeiul lui Dan Norea.
Revista constănțeană uimește prin diversitatea domeniilor abordate: traduceri, note de lectură, etnografie, istorie și arheologie, festivaluri literare și altele. Cititorii vor descoperi în „Ex Ponto” înaltul spirit creator al Dobrogei, credința ei în frumos și armonie, miracolul creației literare, artistice, o tablă a valorilor spirituale.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei