Învățământul dual, soluția specializării viitorilor angajați de pe băncile Liceului Energetic

de Simona ANGHEL Miercuri, 17 Ianuarie 2024 1921
În anul școlar 2022-2023, pentru Liceul Energetic Constanța debuta colaborarea cu unul dintre agenții economici reprezentativi pentru Constanța, UMEX S.A., un operator portuar de tradiție, înființat în 1978, specializat în manipularea echipamentelor industriale.

Societatea s-a dezvoltat de-a lungul anilor, dobândind diverse certificări pentru implementarea unui Sistem de Management al Calității (2000 – Germanishe Lyod; 2015 – DNV GL Business Assurance), iar în anul 2020 a implementat un nou Sistem de Management Integrat. Tocmai pentru că a avut permanent în vedere conceptul calității, conducerea societății a înțeles că se poate obține doar prin oamenii în care a hotărât să investească.
În anul 2022, UMEX S.A., având deja o experiență în colaborarea cu sistemul de învățământ preuniversitar (Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia), a hotărât să își extindă parteneriatele cu o unitate școlară din Constanța, Liceul Energetic Constanța.

Colaborarea cu noul liceu s-a realizat la nivelul învățământului profesional în sistem dual, pe o calificare de nivel 3 din domeniul electric (electrician aparate și echipamente electrice și energetice), pentru un număr de 12 elevi.

Experiența primului an de colaborare a făcut ca, în anul școlar următor – 2023-2024, să existe o nouă solicitare pentru aceeași calificare și același număr de elevi, atrăgând cu oferta lor elevi mai interesați și mai dornici să învețe.
Tocmai de aceea, în acest an școlar, agentul economic, înțelegând importanța implicării cât mai active în pregătirea viitoarei forțe de muncă, a ales Liceul Energetic Constanța, dar și Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” Medgidia, să le fie parteneri într-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, Programul Educație și Ocupare, PEO/76/PEO_P8/OP4/ESO4.5/PEO_A3 - Adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor și personalului didactic din ÎPT – Stagii de practică pentru elevi, Regiuni mai puțin dezvoltate, având drept Obiectiv specific: ESO4.5 - FSE+ - ESO4.5_Îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie.

Proiectul, intitulat „Parteneriate pentru succesul viitorului tehnologic în județul Constanța”, va putea asigura elevilor de la aceste două licee, condiții deosebite pentru pregătirea lor practică, dar va ajuta și la dezvoltarea unor alte competențe ale elevilor. De asemenea, școlile vor fi susținute în vederea îmbunătățirii bazei lor materiale.

„Drept urmare, și pentru anul școlar viitor, 2024-2025, colaborarea dintre agentul economic UMEX S.A și cele două licee din județ, va continua, liceului nostru solicitându-i-se o nouă calificare de nivel 3, tot în sistem dual, respectiv electrician nave. Mulțumim încrederii acordate de către partenerul nostru și sperăm să putem forma elevi cât mai buni, care să devină pepiniera de bază pentru viitori angajați ai societății aflate în plină dezvoltare”, a transmis prof. Claudia Nițu, directorul Liceului Energetic.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei