Moaștele Sfântului Andrei Șaguna ajung la biserica "Sf. Ilie" din Techirghiol

de Simona ANGHEL Marţi, 15 Iulie 2014 113
Sâmbătă, 19 iulie, la ora 8, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, al cărui ocrotitor spiritual este Sf. Emilian de la Durostorum, serbat de Biserica Ortodoxă pe 18 iulie.
La ora 15.30, IPS Teodosie va aduce spre închinare la biserica "Sf. Ilie" din Techirghiol moaștele Sfântului Andrei Șaguna. Moaștele sfântului sunt dăruite de către Mitropolitul Ardeanului, Laurențiu Streza, și vor rămâne pentru totdeauna la biserica din Techirghiol.
La ora 17, la mănăstirea "Sfântul Ilie" din apropierea cetății Hstria, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, urmată de călugărirea unui viețuitor al mănăstirii.
Duminică, 20 iulie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorit Sfântul Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Ilie" din Constanța (str. Viile Noi, nr. 38).
Originar din cetatea Tesva, Sfântul Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăia regele idolatru Ahab. Izabela, soția sa, l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de păcatul în care căzuse poporul și, văzând nepăsarea regelui, i-a dat sentința: "în acești ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie". În acest interval de timp Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta, unde a înmulțit făina, uleiul și l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab și l-a îndemnat să-i adune pe preoții idolilor Baal și Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputința zeilor și atotputernicia lui Dumnezeu, deoarece doar la rugăciunea lui Ilie Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preoții lui Baal au fost uciși și a plouat.
Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, "într-o adiere de vânt lin". Înainte de sfârșitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaș pe Elisei și s-a înălțat la cer într-un "car cu cai de foc".
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Față a Mântuitorului, tot el va veni la sfârșitul veacurilor, va propovădui credința și va fi ucis de către Antihrist.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei