Muzeul de Etnografie din Tulcea, redeschis după trei ani şi jumătate

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 23 August 2023 1190
După trei ani și jumătate în care a fost închis, din cauza lucrărilor de reabilitare, Muzeul de Etnografie din Tulcea și-a redeschis, porțile, începând cu luna august. Acesta face parte din Muzeul de Etnografie și Artă Populară, inaugurat în urmă cu 34 de ani, în Conacul Calafeteanu, cu o expoziție dedicată artei populare nord-dobrogene, a cărei tematică urma principiile esteticii, categorizării și comparativismului motivistic. Anterior acestui moment, expoziția de Etnografie, mult mai restrânsă, completa complexul muzeografic tulcean, iar obiectivele-satelit din județ (Gospodăria țărănească conservată in situ din Enisala, Casa Memorială „Panait Cerna” din Cerna și Muzeul de Artă Orientală din Babadag) erau definite din punct de vedere expozițional și vizitabile.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură, până în 2018, când clădirea a intrat într-un binemeritat și amplu proces de restaurare, secția de Etnografie a pus în scenă numeroase expoziții temporare, a continuat cercetările de teren asupra diferitelor aspecte ale satului nord-dobrogean și s-a asigurat că piesele din colecțiile muzeale sunt bine păstrate și optim puse în valoare.
Apoi a urmat un alt proces de mutare și conservare a patrimoniului în numeroase locații și, deși timp de câțiva ani porțile clădirii au fost ferecate vizitatorilor, secția a continuat activitățile de pedagogie și de cercetare de teren sau de colecție, inventariere, (re)evaluare, digitizare a artefactelor muzeale etc. „La începutul anului 2023, a început procesul de readucere a pieselor în imobilul proaspăt renovat, până în momentul redeschiderii oficiale calibrându-se și recalibrându-se tematica expozițională în funcție de noile condiții și posibilități de expunere, gândindu-se și construindu-se spații de etalare și depozitare, îmbogățind colecțiile astfel încât comunitățile etnice și etno-culturale să fie cât mai bine și corect reprezentate”, au precizat aceştia. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei