"Povestea urbană" de la Constanța a clădirii BNR

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 09 August 2014 246
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Constanța este fostul sediu al BNR, închis acum întrucât are nevoie de reparații capitale. Clădirea BNR se află în Piața Ovidiu, vizavi de Edificiul Roman cu Mozaic, iar în spatele imobilului este portul turistic Tomis. Construit în 1913, imobilul a găzduit, la început de secol XX, cel mai luxos hotel din oraș, Mercur, la care era angajat un fost bucătar al Reginei Elisabeta.
Conform site-ului descopera.ro, povestea clădirii BNR din Constanța face parte din proiectul "Poveste Urbană", lansat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, care își propune să scoată la lumină poveștile caselor vechi, adevărate comori arhitecturale, ce se pierd însă în zgomotul cotidian.
Fostul sediu al Băncii Naționale din Constanța este una dintre cele mai vechi clădiri din municipiu, fiind ridicată în prima parte a secolului XX. A funcționat o perioadă ca hotel, după care a fost cumpărată de diverse bănci, în prezent fiind în proprietatea BNR.
Proiectul "Poveste Urbană", lansat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, este o invitație către public să descopere casele vechi, cu valoare arhitecturală, din marile orașe ale României (București, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova și Constanța), care sunt neglijate sau pierdute în zgomotul și agitația citadină. Publicul este invitat să fotografieze casele vechi, cu potențială valoare istorică, și să încarce fotografiile online, pe platforma www.povesteurbana.gandul.info. Acestea se vor regăsi și pe pagina de Facebook "Poveste Urbană".
Pe lângă fotografie, alături de adresă și câteva informații (opționale) despre anul sau numele arhitectului casei, se caută poveștile imobilului sau ale foștilor proprietari, familii ce au trăit în înfloritoarea perioadă interbelică, sau au trecut prin zbuciumul instalării regimului comunist.
Fotografiile și poveștile adunate pe parcursul acestei perioade vor fi folosite pentru construirea unui ghid urban mobil - o aplicație pentru mobil ce va fi disponibilă, gratuit, în AppStore și PlayStore, din luna octombrie a acestui an.
În data de 12 august, va avea loc o tragere la sorți, în care vor intra toți utilizatorii ce au încărcat o fotografie până la data de 10 august. La extragere vor fi desemnați 30 de câștigători, care vor primi fiecare câte un album de fotografie. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei