Salonul de fotografie "Anatole Magrin" promovează tinerii artişti

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 29 Septembrie 2023 11994
Timp de aproape două săptămâni, constănţenii vor putea admira, la Muzeul de Artă, Salonul de fotografie „Anatole Magrin”, ediţia I, în cadrul căruia vor fi vernisate o serie de lucrări ale tinerilor din oraşul nostru, prin care promovează, la fel ca şi Magrin, patrimoniul natural şi cultural al urbei noastre.

La concurs s-au înscris artişti cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani, fiecare participant cu maximum patru fotografii, singura condiţie fiind ca acestea să se încadreze în tematica propusă. Secţiunea I este rezervată Constanţei vechi, iar cea de-a doua se intitulează „Dobrogea- Unitate în diversitate”.
Lucrările lui Anatole Magrin, fotograf de naţionalitate franceză, stabilit în Constanţa încă de la vârsta de 20 de ani, sunt deosebite. El a fost cel care a imortalizat, timp de cinci decenii, Dobrogea în nenumărate fotografii. Albumele sale au fost premiate la diverse expoziții internaționale, iar în anul 1898 a fost decorat, pentru activitatea fotografică, de Regele Carol cu Ordinul „Coroana României”. Mai târziu, în 1926, a fost decorat de însuşi Regele Ferdinand, pentru activitatea diplomatică din a doua parte a vieții.
Artistul, ale cărui fotografii sunt unice prin diversitatea, frumusețea și ineditul lor, este considerat cel mai reprezentativ fotograf al Dobrogei, aducând fotografia de la meșteșug la artă, susțin criticii de artă. Mai mult decât atât, el a călătorit foarte mult în Dobrogea, ajungând în cele mai îndepărtate și greu accesibile zone și a realizat sute de fotografii cu aceste locuri, făurind astfel un patrimoniu de imagini unice.
Salonul care va fi deschis publicului începând de vineri, 30 septembrie, este organizat de Societatea Culturală „Magrin 1878”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa şi Muzeul de Artă Constanţa. Lucrările înscrise se vor afla pe simezele instituţiei de cultură de la malul mării până pe 12 octombrie.
„Constanța a fost, și mai poate fi, un oraș al artiștilor. Dobrogea, un tărâm unic în care multicultarismul a fost însoțit de viețuirea în armonie. Acum, suntem într-un moment în care zona are nevoie de o infuzie proaspătă de tot ceea ce înseamnă cultură, dar și de revigorarea unor aspecte care îi pot influența dezvoltarea în acest sens în viitor. Aceasta este premisa pentru care a fost înființată în Constanța, în anul 2021, societatea noastră. Prin acest proiect, un grup de entuziaști și-a propus readucerea în memoria citadină colectivă a personalității marcante a celebrului fotograf, om de cultură, diplomat și filantrop Anatole Magrin.
Multe dintre clișeele realizate de Anatole Magrin aveau să devină încântătoare cărți poștale ilustrate prin colaborarea cu cei mai importanți editori ai vremii, acele imagini ajungând astfel peste mări și țări. Expoziția va cuprinde o importantă parte din opera lui Anatole Magrin, fotografii și cărți poștale ilustrate realizate după clișeele sale, toate aflate în colecția personală, precum și alte imagini, cele care au fost cuprinse în renumitele sale albume, adevărate opere de artă”, a precizat Gabriel-Octavian Nicolae, președintele Societăţii Culturale „Magrin 1878”. Acesta a fost atât de pasionat de opera lui Magrin, încât a cules informaţii din oraşul natal al acestuia, mergând în Franţa ori de câte ori a fost nevoie, numai pentru a afla cât mai multe despre renumitul fotograf.
Premierea lucrărilor va avea loc în data de 12 octombrie, la Muzeul de Artă Constanţa, la ora 15.00.
Premiul I constă într-un curs foto acreditat, echipamente, accesorii și materiale foto, în valoare de 3.000 lei, premiul al II-lea- curs foto acreditat, echipamente, accesorii și materiale foto, în valoare de 2.000 lei, premiul al III-lea- curs foto acreditat (în valoare de 1.500 lei). La acestea se adaugă cinci mențiuni a câte 700 lei, constând în echipamente, accesorii și materiale foto. Toate acestea se acordă celor mai bune fotografii de natură, arhitectură și portret, dar și pentru originalitate și foto-compoziție. De asemenea, va exista o mențiune specială, tot de 700 lei, un album monografic Cunoaște România și curs de istorie a artei.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei