Sculptorul Aurel Vlad îşi va expune lucrările la Muzeul de Artă Constanţa

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 28 August 2023 14707
Muzeul de Artă Constanţa va găzdui începând cu data de 6 septembrie, până pe 30 noiembrie, expoziţia „Tu”, a renumitului sculptor Aurel Vlad. Doctor în Arte Vizuale, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte din București, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, acesta le va oferi atât constănţenilor, cât şi turiştilor ocazia de a admira o parte dintre lucrările sale, unele dintre ele fiind prezentate în numeroase expoziții personale și de grup din România, Germania, Japonia, Italia, Franţa şi Austria.

Celor care nu îl cunosc încă le spunem că artistul gălăţean este autorul unor remarcabile opere de artă monumentală, precum „Cortegiul Sacrificaţilor”, „Izvorul vieţii”, „Coloana Mariei”. Menţionăm că Aurel Vlad a obţinut în România, printre altele, marele premiu „Constantin Brâncuşi” la Bienala de Pictură - Sculptură din Timişoara, în 2010, premiul pentru excelenţă în artă, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, în 2014, iar în toamna anului 2022, i s-a acordat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, pentru lucrarea „David și Goliat”.
Despre Aurel Vlad, directorul Muzeului de Artă, Lelia Rus Pîrvan, spune că nu este doar un sculptor figurativ, ci mai mult decât atât, este un sculptor al condiției umane, în toate ipostazele sale, pentru că, de fapt, el iubește omul.

„În lumea formelor lui Aurel Vlad nu există compromis: ea este o reprezentare explicită a angoaselor, durerii, spaimelor noastre, dar și a dragostei, a speranței și a istovitorului drum către tine însuți. Lucrările lui privesc cerul și imploră divinitatea, fără a ști, însă, dacă vor fi vreodată auzite. Este un strigăt mut, o durere ascunsă pudic sub straturi de metal, de haine ce se metamorfozează treptat în umbre, care seamănă atât de mult cu niște morminte. Sculptura este modul prin care artistul se conectează la cele mai profunde aspecte ale condiției umane, cum ar fi suferința și pierderea, pe care le transformă și cărora le dă viață în forme tangibile, perene. Sculptorul surprinde în lucrările sale faptul că primul instinct este acela de a fugi de sentimentele noastre dar, la următorul pas, el ne arată modalitatea prin care putem deveni mai puternici, întocmai ca el, prin confruntarea fricilor noastre. În fiecare zi, noi conflicte se nasc din motive politice, etnice sau religioase, dar artistul nu mai reacționează ca în trecut, prin crearea unei lucrări ce reprezintă afirmarea propriei identități, ci se scufundă într-un bazin al memoriei colective, singura capabilă să-i legitimeze demersul. Așadar, dacă vreți să aflați cine suntem noi, oamenii și cum arată lumea noastră, vizitați expoziția, dar, pentru a-i pătrunde adevăratul sens, vă îndemn să vă luați inima în dinți sau, și mai bine, în căușul palmei, pentru că aceasta vă va fi busolă în descifrarea sculpturilor lui Aurel Vlad, dar și a propriei voastre ființe”, a precizat managerul. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei