Ajutoare nerambursabile de până la 200.000 euro, pentru IMM-uri

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 10 Mai 2013 135
Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică proiectul de HG privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri.
Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finanțare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei.
Ajutoarele de minimis se acordă sub formă de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanțare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfășoară activitate în domeniul transportului rutier.
Prin noua schemă de ajutor se introduce condiția de a crea până la finalizarea investiției și de a menține pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiției:
- cinci locuri de muncă, din care cel puțin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro, inclusiv;
- șapte locuri de muncă, din care cel puțin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro, inclusiv;
Ajutorul de minimis se plătește după efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanțare și verificarea la fața locului de către reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice a cheltuielilor eligibile efectuate de întreprinderi.
În cazul construcțiilor cu scop industrial, valoarea maximă a cheltuielilor eligibile se determină pe baza unor standarde de cost în scopul evitării decontării unor cheltuieli supraevalute și eliminării subiectivismului în evaluarea proiectelor de investiții.
De asemenea, prin prezentul proiect de act normativ se urmărește instituirea unei reguli procedurale care vizează descrierea etapelor, a termenelor și a documentelor pentru obținerea acordului pentru finanțare și plata ajutorului de minimis. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei