Alarmă în industria românească

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 30 Martie 2013 146
Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România - CONPIROM trage un semnal de alarmă în privința pericolului real ce planează asupra întregii industrii românești, ca urmare a aplicării calendarului de creștere a prețului gazelor naturale din producția internă, pentru perioada 1 februarie 2013 - 1 octombrie 2014.
Organizația a solicitat guvernului amânarea aplicării HG nr. 22/2013 cu un an de zile, începând cu data de 1 martie 2013, solicitare la care nu a primit până în acest moment niciun răspuns.
"Potrivit actului normativ care a intrat în vigoare începând cu 1 februarie 2013, prețul gazelor naturale din producție internă a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7%, urmând ca ritmul mediu trimestrial de creștere al prețului la gazele naturale din producția internă să fie de peste 12%, în cazul consumatorilor industriali. Aceștia vor ajunge astfel să plătească în octombrie 2014 un preț la gazele naturale din producția internă cu 160% mai mare față de luna ianuarie 2013.
Ținând cont de faptul că orice modificare a prețurilor materiilor prime influențează decisiv structura cheltuielilor de producție și implicit funcționarea unităților în cauză, apreciem că aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie și o creștere în lanț a prețurilor în întreaga economie. Agenții economici vor fi obligați să ia măsuri radicale în privința conservării capacităților de producție" - avertizează confederația.
CONPIROM reunește în prezent 15 federații și organizații patronale reprezentative din industria metalurgică, chimică, energetică, a sticlei, domenii în care gazele naturale și energia electrică - utilitățile în general - reprezintă peste 75% din costurile de producție. Ponderea membrilor CONPIROM în producția industrială a economiei este de 70% prin cele peste 1.400 de societăți comerciale mijlocii, mari și foarte mari care sunt membre ale federațiilor componente. Aproximativ un milion de salariați lucrează în companiile membre ale CONPIROM.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei