Aproximativ 150.000 de militari vor adera la Pilonul II, începând de luna viitoare

de Cuget Liber Luni, 09 Aprilie 2012 207
Procesul de aderare la fondurile Pilonului II, în cazul salariaților bugetari din categoriile speciale, militarizate, va începe în luna mai și vizează aproximativ 150.000 de noi potențiali participanți, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), citat de Agerpres.
Potrivit documentului, în prezent, sistemul de pensii private are în fața sa două priorități imediate: aderarea la fondurile de Pilon II al salariaților bugetari din categoriile speciale (militarizate) și promovarea de către autorități a legii privind plata pensiilor private.
Procesul de aderare, potrivit normelor emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va începe la 1 mai 2012 și vizează aproximativ 150.000 de noi potențiali participanți pentru fondurile de pensii. Cât privește legea de plată a pensiilor private sub formă de anuități, aceasta se afla în circuitul de avizare interministerială și, fiind considerată 'o prioritate legislativă' de către actualul Cabinet, va primi avizul acestuia în prima jumătate a anului.
Proiectul legii privind plata pensiilor private, elaborat de către Ministerul Muncii, prevede ca fondurile de furnizare a pensiilor private să aibă, la înființare, cel puțin 100.000 membri, iar rata de finanțare să fie de cel puțin 105%.
Conform proiectului legislativ, limita inferioară a capitalului social subscris a fost redusă cu 50%, propunerea fiind de cinci milioane euro.
Activele pot fi investite în conturi și depozite în lei la bănci (până la 20%), în titluri de stat românești sau europene (până la 70%), extraeuropene (15%), obligațiuni locale sau municipale (până la 20%). Furnizorul de pensii private mai poate investi în obligațiuni și alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, tranzacționate pe piețe reglementate și care îndeplinesc cerințele de rating, în procent de până la 10% din valoarea totala a activelor fondului de furnizare a pensiilor private.
Sumele acumulate în contul individual al fiecărui participant la Pilonul II vor fi încasate la data ieșirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I). Până în 2030, vârsta de pensionare va ajunge la 63 ani pentru femei și 65 ani în cazul bărbaților.
Pentru Pilonul III, plata pensiei se va face după ce participantul la un fond de profil a împlinit 60 de ani și a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 luni.
Pensia privată poate fi 'viageră' sau 'limitată', așadar acordată pentru o perioadă cuprinsă între cinci și zece ani, dar sunt permise și alte tipuri reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Proiectul legii privind organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private introduce principii prudențiale și cerințe minime de funcționare pentru furnizorul de pensii private și s-a aflat în dezbatere publică până la începutul lunii octombrie a anului trecut.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei