Bloomberg: Bursa de la București este a treia cea mai performantă din lume în 2019

de Cuget Liber Sâmbătă, 21 Decembrie 2019 217
Bursa de Valori de la București este a treia cea mai performantă din lume în 2019, după Grecia și Rusia, în contextul în care în urmă cu un an acțiunile de la bursa românească s-au prăbușit pe fondul perspectivelor "taxei pe lăcomie" anunțate de Guvernul PSD, relatează Bloomberg.

Optimismul legat de un nou Guvern, prietenos cu piața de capital, a a sporit atractivitatea acțiunilor, indicele principal BET înregistrând un avans de circa 34% în 2019, a treia cea mai bună dinamică din rândul celor 94 de piețe analizate de Bloomberg.

Acțiunile beneficiază de câștiguri îmbunătățite, creștere economică rapidă și, încă, evaluări ieftine după ce indicele a atins minimul ultimilor ani în ianuarie ca urmare a Ordonanței 114. De asemenea, la baza creșterilor a stat și promovarea bursei românești la statutul de piață emergentă secundară de către agenția de rating FTSE Russelll.

Premierul Ludovic Orban a promis să abroge câteva dintre politicile controversate ale predecesorului său, inclusiv așa-numita "taxă pe lăcomie" impusă în cazul băncilor. Guvernul a promis, de asemenea, listarea producătorului de energie Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului, precum și a altor companii de stat.

Pe baza datelor de la Bloomberg, Bursa de Valori București este a doua cea mai performantă din Uniunea Europeană.

"Piața românească continuă să tranzacționeze la multiplu PER de 9X și un randament mediu al dividendelor de 8%, astfel că va rămâne atractivă și în 2020. Dacă performanța continuă, ar trebui să fie nume mai mici în sectorul de consum – precum MedLife sau Purcari – companii care merg bine, în creștere și private care credem că ar putea evolua bine în 2020. Dimensiunile companiilor cresc, există câteva IPO-uri mari în pregătire, iar mai devreme sau mai târziu piața va îndeplini criteriile MSCI. Credem, totuși, că probabil acestea nu o să fie îndeplinite în 2020", spune Tim Umberger de la East Capital Moscow.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei