BNR: Economia a intrat în faza de stagnare

de Ion TIȚA-CĂLIN Joi, 07 Iulie 2022 174
Rata anuală a inflației și-a accelerat creșterea în aprilie – mai 2022 mai mult decât s-a anticipat, urcând la 14,49%, informează Banca Națională a României. Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată mai cu seamă de scumpirea consistentă și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale.
Activitatea economică s-a intensificat în trimestrul I 2022 mai puternic decât s-a anticipat, crescând cu 5,2% față de trimestrul IV 2021, când s-a majorat cu 1,0%, comparativ cu intervalul precedent.
 
Dinamica anuală a produsului intern brut s-a mărit în trimestrul I 2022 la 6,5%, semnificativ mai mult decât s-a anticipat.
Totodată, exportul net și-a anulat în acest trimestru contribuția negativă la dinamica anuală a PIB, în condițiile în care creșterea variației anuale a volumului exportului de bunuri și servicii a devansat-o pe cea a volumului importului. Soldul negativ al balanței comerciale și-a reaccelerat însă creșterea în termeni anuali, preponderent pe fondul evoluției relativ mai nefavorabile a prețurilor importurilor, iar deficitul de cont curent și-a accentuat considerabil trendul de adâncire în raport cu perioada similară a anului trecut, inclusiv ca urmare a deteriorării puternice a dinamicii soldului balanței veniturilor primare, pe seama ieșirilor de profituri reinvestite și de dividende distribuite.

Evoluțiile recente sugerează o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrul II, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, implicând o scădere considerabilă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, susține raportul BNR.
Efectivul salariaților din economie a continuat să crească în martie-aprilie, într-un ritm ceva mai alert, datorită angajărilor din sectorul privat, iar rata șomajului s-a redus gradual, până la 5,4% în luna mai. Totodată, deficitul de forță de muncă raportat de companii și-a accelerat creșterea în trimestrul II, tinzând să se apropie de nivelurile anterioare pandemiei. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei