Camerele de comerț trebuie consultate la aplicarea și revizuirea PNRR

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 13 Mai 2022 133
Asociația Camerelor de Comerț Europene (Eurochambres) a lansat documentul intitulat „Mecanismul de Redresare și Reziliență – o implementare eficientă a planurilor naționale pentru IMM-uri”. Acesta cuprinde câteva concluzii și recomandări în ceea ce privește evoluția și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență până în acest moment.
Documentul se bazează pe studiul efectuat de Eurochambres în 2021 cu privire la nivelul de implicare și consultare a camerelor de comerț în redactarea PNRR-urilor, unde și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și-a adus contribuția.
Principala concluzie a studiului este următoarea: pentru implementarea cu succes a PNRR și alocarea eficientă a fondurilor, este esențială o abordare coordonată la nivel european, național și regional. Implicarea autorităților regionale și locale este esențială pentru a traduce instrumentele UE în proiecte viabile, iar camerele de comerț trebuie implicate în elaborarea și implementarea acestor planuri pentru a ne asigura că reformele necesare sunt implementate și IMM-urile pot beneficia de aceste fonduri fără întârzieri.

„CCIR, în calitate de membru al Eurochambres și reprezentant instituționalizat al comunității de afaceri din România, evaluează pozitiv și constructiv concluziile și recomandările menționate atât în studiul, cât și în documentul de poziție elaborate de Eurochambres, unde sunt propuse soluții benefice pentru mediul de afaceri, ținându-se cont de noile provocări cu care se confruntă.

Este o certitudine faptul că războiul din Ucraina creează în prezent numeroase provocări pentru economiile naționale, cu impact direct asupra capacității acestora de a absorbi fondurile disponibile în PNRR-uri. În acest context, alocarea ineficientă a resurselor ar putea pune în pericol redresarea post-pandemică, dar și alinierea, pe termen lung, la obiectivele Pactului Verde European.
 
Prin urmare, considerăm că pentru a gestiona eficient noile provocări generate de războiul din Ucraina, cum ar fi creșterea inflației, a prețurilor la energie și dificultățile întâmpinate în legătură cu furnizarea de materii prime, este important ca guvernelor naționale să li se acorde mai multă flexibilitate pentru a revizui PNRR-urile, astfel încât să fie adaptate nevoilor curente ale mediului de afaceri. În același timp, suntem de părere că aceste schimbări nu ar trebui să pericliteze obiectivul principal al 

Uniunii Europene, cel de a construi economii și societăți mai durabile și mai rezistente, care să fie pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale. În acest proces de ajustare și revizuire a PNRR-urilor, suntem de părere că organizațiile de sprijinire a mediului de afaceri, cum sunt camerele de comerț, ca expresie a companiilor europene, ar trebui să joace un rol strategic alături de guvernele naționale și ar trebui să fie implicate în dialoguri colaborative și constructive, pentru a contribui la gestionarea eficientă a resurselor prevăzute în PNRR-uri”, se precizează în comunicatul de presă al CCIR.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei