Potrivit Institutului Național de Statistică, structura consumului
alimentar al locuitorilor României, în anul 2018, a fost următorul (valorile reprezintă media pe o persoană, pe lună):
- Pâinea și produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării românești. În anul 2018, consumul a fost de 8 kg (8,20 kg în 2017);
- Consumul de carne proaspătă a fost de 3,60 kg. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,84 kg, în creștere față de anul anterior cu 0,09 kg.
- Consumul de lapte a fost de 5,63 litri (5,77 litri în 2017). În cazul pensionarilor, consumul a fost de 6,08 litri (6,21litri în 2017);
- Consumul de brânzeturi și smântână este mai ridicat la pensionari, 1,66 kg, și mai scăzut la șomeri, 1,08 kg;
- Cartoful este un aliment care se consumă în cantități relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg, în 2018.
- Consumul de legume și conserve din legume a fost de 8,08 kg, în creștere față de anul anterior cu 0,09 kg;
- Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, fiind de 4,03 kg în anul 2018 și 3,90 kg în anul 2017.