Cum arată prețurile produselor din piețele și târgurile constănțene r Cerealele s-au scumpit cel mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

de Anca CHICU Marţi, 22 Ianuarie 2013 221
Prețurile au fluctuat atât de mult la fructe și legume, în ultimul an, încât cu siguranță puțini mai sunt aceia care ar reuși să-și aducă aminte cât costa un kilogram de mere, de exemplu, anul trecut pe vremea aceasta. Ministerul Agriculturii realizează însă informări frecvente cu privire la pragul minim și maxim al prețurilor de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole și alimentare din piețe și târguri, iar Constanța nu face excepție. Deși reprezintă totuși niște date relative, măcar putem vedea, în mare, care este tendința în acest sens. 

Să începem cu cerealele. Dacă anul trecut, în prima jumătate a lunii ianuarie, un kilogram de grâu, orz sau porumb boabe se vindea cu 1,2 lei, acum grâul se dă cu 1,4 - 1,6 lei, orzul cu 1,3 - 1,5 lei, iar porumbul, cu 1,6 - 1,8 lei, așa arată datele Ministerului Agriculturii pentru județul Constanța. Și la cartofi creșterea este destul de mare. Dacă anul trecut în primele două săptămâni din ianuarie un kilogram se vindea în piețele constănțene cu cel mult 1,5 lei, acum prețul a ajuns la 1,8 lei.
Pe de altă parte, centralizarea efectuată de Ministerul Agriculturii mai arată că în ceea ce privesc legumele, dar strict pe varză, ceapă și morcov, dar și merele și perele, prețurile n-au suferit mari modificări în rău, ci chiar din contră. În piețele și târgurile constănțene kilogramul de varză nu sare de 0,8 lei, pe când anul trecut în ianuarie prețul era de cel puțin 1 leu, dar ajungea și la 1,2 lei.
În ceea ce privește carnea, produsele lactate și ouăle se observă scumpiri ceva mai consistente față de anul trecut. Acum, analiza Ministerului Agri-culturii arată, de exemplu, că kilogramul de vită la carcasă costă între 20 - 24 de lei, pe când în ianuarie 2012 prețul nu depășea 19 lei. De asemenea, ouăle s-au scumpit cu cel puțin 20 de bani, iar kilogramul de carne de pasăre cu doi lei. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei