Deficitul a crescut într-o lună cu 14 miliarde. Boloș: Nu mai cumpărați hârtie igienică la bax!

de Madalina PETRESCU Joi, 26 Octombrie 2023 381
Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB, arată datele publicate joi de ministerul Finanțelor Publice. Premierul Marcel Ciolacu promite că încheiem anul cu un deficit sub 6%.

Într-o singură lună, deficitul bugetar, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a crescut cu 14 miliarde lei, conform datelor comparative din august, respectiv septembrie.
În perioada similară a anului trecut, deficitul a fost de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB, arată execuția bugetară.
Pentru a pune frâu acestui deficit, premierul Ciolacu a construit un pachet de măsuri fiscal bugetare. L-a trecut de Parlament prin asumare, CCR l-a declarat constituțional, iar președintele Iohannis l-a promulgat joi.

Ministerul Finanțelor a construit un proiect de ordonanță de urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, pe care l-a pus în transparență marți. Acest act normativ vizează în primul rând autoritățile locale care trebuie să strângă cureaua pe final de an.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le-a cerut primarilor, într-o intervenție la Digi24, să facă economii la buget, așa cum face guvernul, pentru ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Boloș a identificat și problema.

“Nu putem continua cu cumpărarea de hârtie igienică cu baxul de la Metro doar ca să nu se piardă banii”, a spus ministrul.
Pe de altă parte, Boloș a spus că și primarii trebuie să facă economii, așa cum face guvernul, pentru ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Deocamdată, România se încadrează în ținta de deficit asumată. Problema este la finalul anului, atunci când se trage linie și se adună toate cheltuielile de funcționare. Și, din cifrele ministrului, cheltuielile din ultimele două luni se triplează față de media lunară, care este de 1,1 miliarde lei. Adică, în lunile noiembrie-decembrie aceste cheltuieli depășesc 4,5 miliarde lei.
Pe lângă cheltuielile uriașe înghesuite în ultimele luni ale anului, Boloș se luptă și cu mentalitatea funcționarilor publici, care vor să consume până la ultimul bănuț, doar pentru a nu pierde fondurile.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei