Iată cum se vor face concesionările către companiile aeriene cu capital de stat

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 42
Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind modificarea HG nr. 80/2008 pentru aprobarea concesionării, prin atribuire directă, a bunurilor proprietate publică a statului.
În materialul de susținere a proiecului se artă că aeastă modificare conduce la:
- valorificarea mai eficientă a bunurilor aflate în concesiune;
- atragerea de venituri suplimentare la bugetul de stat, prin impozitul pe profit;
- atragerea de fonduri suplimentare la bugetul de stat, rezultate în urma administrării optime a terenurilor, prin perceperea redevenței prevăzute în contractele de concesiune.
Concesionarea directă către companiile transformate din regii autonome va permite o accelerare a valorificării eficiente a infrastructurii domeniului public al statului, cu specific în domeniul aerian.
Din punct de vedere al infrastructurii în domeniul aerian, utilizarea la potențial maxim a amplasamentelor care sunt folosite pentru asigurarea alimentării aeronavelor în vecinătatea infrastructurii operaționale aeroportuare, utilizarea cu eficiență maximă a clădirilor din domeniul public al statului, care sunt amplasate în vecinătatea infrastructurii operaționale aeroportuare.
Concesionarea directă către companiile de transport aerian va avea impact asupra:
- factorului uman prin facilitatea accesului rapid la diverse sectoare de producție care deservesc infrastructura operațională aeroportuară;
- factorul social prin reducerea timpilor de deplasare pe infrastructura aeroportuară
Având în vedere că stabilește legături între oameni și regiuni, transportul aerian joacă un rol esențial în integrarea și competitivitatea Europei, precum și modul în care Europa interacționează cu restul lumii. Transportul aerian aduce o contribuție semnificativă la economia națională și europeană iar valorificarea eficientă a infrastructurii domeniului public este un plus adus în evoluția economică.
În comunicarea privind modernizarea aeroporturilor de stat, CE subliniază faptul că evitarea irosirii resurselor publice este un obiectiv important, iar prin concesionarea directă se realizează un plus de valoare în acțiunea de evitare a acestei irosiri.
Costurile de personal, cele aferente serviciilor contractate, cele legate de comunicații, de deșeuri, de energie, întreținere, costuri care, prin utilizarea eficientă a infrastructurii portuare, pot fi reduse.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei