Împrumut american de 3 miliarde de dolari pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

de Ion TIȚA-CĂLIN Duminică, 13 Noiembrie 2022 165
US Exim Bank a emis două scrisori de intenție pentru proiectul unităților nuclearo-electrice 3 și 4 de la Cernavodă, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu.
O scrisoare de intenție pentru un prim împrumut de circa 50 de milioane de dolari va sprijini derularea fazei a doua a proiectului, care va începe în trimestrul al doilea al anului 2023. Cea de a doua scrisoare de intenție va fi pentru un împrumut de 3 miliarde de dolari, care va acoperi contribuția americană la proiect în ansamblul său.
„Aceste linii de finanțare vor fi susținute prin intermediul acordului de sprijin discutat cu Guvernul României. Este un pas extrem de important în realizarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România. Totodată, prin anunțul de astăzi, SUA dă un semnal politic puternic că susține financiar dezvoltarea programului nuclear civil al României. Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a declarat ministrul Virgil Popescu. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei