NGT, încinge spiritele în coaliție! PNL atacă, PSD dă replica!

de Madalina PETRESCU Duminică, 10 Decembrie 2023 259
Primul atac din PNL la „Busi”, ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu: nu știe să facă diferența între „noile tehnici genomice (NTG) și plantele modificate genetic (OMG)”, a scris, pe Facebook, deputatul Emil-Florian Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de agricultură.

„Pe scurt, ca să înțeleagă și domnul ministru, pentru ca o plantă să fie modificată genetic se inserează o genă de la o plantă diferită în genomul (ADN-ul) plantei. În schimb, NTG nu implică introducerea ADN-ului străin – se introduc gene de la aceiași plantă sau de la o plantă înrudită”, a scris Dumitru.

În replică, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, aflat la Bruxelles, le răspunde parlamentarilor PNL din Comisiile de Agricultură din Camera Deputaților și din Senat care îl acuzau că joacă o carte „a intereselor mărunte” în dosarul NGT, că poziția României, pe acest subiect, a fost întotdeauna de susținere a progreselor științei și că, în cazul NGT, este vorba de o serie de condiții și rezerve care, cu siguranță, vor putea fi depășite prin negocieri și consultări.

La nivelul mediului asociativ agricol național a existat un sprijin unanim pentru ca cele mai noi tehnici genomice, un avans științific remarcabil, să poată fi folosite de către fermierii români. Există, însă, o diferență de abordare între reprezentanții fermierilor. O zonă reprezentativă a acestui mediu asociativ, prin liderii fermierilor, susțin că este nevoie de o perioadă mai lungă de consultări, pentru a lămuri, la nivel național și european, toate implicațiile juridice și comerciale. Un alt grup de interese dorește adoptarea rapidă și necondiționată a formei actuale a propunerii de regulament NGT a Comisiei Europene, potrivit agrointel.ro

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) nu se opune progresului tehnologic dar consideră că există o serie de chestiuni ce trebuie clarificate şi o serie de condiţii ce trebuie să fie îndeplinite înainte de adoptarea noilor tehnici genomice (NGT) în agricultură. În timp ce, Asociația BIO România a felicitat Guvernul României și pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru că s-au opus propunerii făcute de Comisia Europeană de a introduce în culturile agricole din UE a noile tehnologii NTG, ”fără restricții, fără trasabilitate, fără obligația de a proteja culturile fermierilor”.

În acest moment, mai multe țări europene printre care România, Polonia, Franța, Ungaria, Austria, Slovenia, Croația, Malta, Grecia, au rezerve față de actuala formă a regulamentului NGT propus de Comisia Europeană. Consiliul AGRIFISH de luni, 11 decembrie 2023, de la Bruxelles, va fi decisiv pentru viteza și forma de implementare a acestor noi tehnici genomice în Uniunea Europeană.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei