Noul Cod Fiscal, subiect de scandal politic

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 18 Iulie 2015 140
După ce i-a servit ca platformă electorală Guvernului Ponta, modificarea Codului Fiscal a devenit subiect de scandal politic. Vineri, 17 iulie 2015, președintele României, Klaus Iohannis, i-a returnat Parlamentului Legea privind Codul fiscal, în vederea reexaminării. În adresa de înaintare se spune printre altele: "Prin conse-cințele pe care le poate antrena intrarea în vigoare, noul Cod Fiscal vine în contradicție cu principiile instituite de Legea responsabilității fiscal-bugetare, fiind ignorat chiar scopul avut în vedere de legiuitor, respectiv acela de a derula politici fiscal-bugetare responsabile, prudente, în contextul economic actual, care să permită cadrului fiscal-bugetar acomodarea rapidă la o serie de șocuri și incertitudini de pe piețele financiare și din economia globală. Având în vedere considerentele expuse mai sus și ținând cont de competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind Codul Fiscal."

Președinția subliniază că: "Simpla relaxare fiscală, neînsoțită de conti-nuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai rațională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluțiilor economice și sociale viitoare." Poziția responsabilă a Președinției este pe aceeași linie cu cea a organismelor internaționale (FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană), a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a mediului de afaceri românesc și a presei de specialitate, care au remarcat că relaxarea fiscală accelerată propusă de Guvernul Ponta nu este dublată de măsuri care să o susțină, fără a pune în pericol execuția bugetară. 

În loc să ia aminte la avertismentele bine intenționate și să ceară Ministerului Finanțelor Publice să refacă calcule și să propună măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, premierul Victor Ponta a sărit la harță. El îl acuză pe Klaus Iohannis că "a luat o decizie de blocare a activității economice a Guvernului și a țării cu orice preț". Mai mult, premierul susține că respectiva decizie ar fi fost luată "în afara României și împotriva intere-selor României", fără să precizeze cine anume a luat-o.

Cu imaginea grav șifonată de rolul de învinuit care refuză să demisioneze din funcție, premierul în-cearcă să stoarcă avantaje din acest scandal. El pozează în eroul care vrea să se lupte cu balaurul fiscal, să-i reteze capetele, dar este împiedicat de dușmanii interni și externi ai României.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei