Analiștii ING Bank România spun că prețurile la legume și fructe ar putea scădea în septembrie cu 10%, respectiv cu 1,5%, având în vedere recolta bogată.
"Cum combinația dintre recolta bogată și efectul de bază favorabil va continua să aibă un impact asupra inflației în lunile următoare, după estimările noastre, datele din septembrie vor arăta ambele elemente în teritoriul deflației - prețurile la legume ar putea fi în scădere cu aproape 10%, iar cele la fructe cu aproximativ 1,5%", se menționează într-un raport al băncii.
Economiștilor ING Bank sunt de părere că dezinflația din august a fost determinată încă o dată de prețurile la produsele alimentare, în cazul acestora creșterea anuală a încetinit la 2,4% de la 3,9% anterior, ajutată de prețurile la legume (în cazul cărora creșterea a devenit negativă, minus 1,4% față de plus 9,9% raportat în luna precedentă) și într-o măsură mai mică de prețul fructelor (unde creșterea a încetinit la 3,6% de la 5,9% anterior).