Prietenoase cu mediul, produsele din plută intră tot mai mult în casele constănţenilor

de Sorin MIHALACHE Vineri, 02 Iunie 2023 739
Chiar de eşti pescar ori înotător, când spui plută, primul gând te duce automat la celebrele dopuri din copilărie. Parcă-l şi vezi pe bunicul cu pipă, desfăcând meticulos cu drecul din oţel o fiolă de Pietroasele. În ultimii ani însă, în condiţiile în care se acordă o mare importanţă protecţiei mediului, produsele din plută sunt folosite în tot mai multe domenii. Afacerea pluta!
Pluta este un material poros, impermeabil, elastic, mai uşor decât apa. Fiind obţinut din stratul exterior al scoarţei unor specii de stejar, a câştigat teren pe piaţa produselor ecologice, fiind folosit nu numai în alimentaţia publică, la dopurile sticlelor, ci şi în industria textilă, în construcţii, ca material izolant, sau chiar în aviaţie.
Sesizând perspectivele promiţătoare, mulţi întreprinzători au demarat afaceri cu produse din plută, iar pe unul dintre ei, Aime Lema, l-am cunoscut la Constanţa, participant fiind la un eveniment organizat, la Pavilionul Expoziţional, de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.
O idee excelentă de cadouri pentru cei dragi
În vârstă de 55 de ani, Aime Lema are o poveste extrem de interesantă, fiind un personaj extrem de cunoscut nu numai în lumea afacerilor, ci şi în cea a… sportului rege, fiind primul antrenor de culoare din istoria fotbalului românesc.
Născut în Republica Democratică Congo, Lema provine dintr-o familie bună, tatăl său fiind diplomat de carieră. În 1991, a sosit în România, pentru a urma Facultatea de Chimie Industrială. În mai puţin de un an, a învăţat la perfecţie româna, limbă pe care o vorbeşte mult mai corect decât mulţi dintre conaţionalii noştri. Ţinând cont de evenimentele politice din ţara sa, a rămas în România, a cerut azil politic în 1999, s-a căsătorit cu o româncă, a făcut doi copii, sport, dar şi afaceri. Afaceri de succes!
La Constanţa, standul Lema Ambient a atras nu doar privirile, ci şi banii vizitatorilor, pentru că produsele sale, multe în culorii vii, aveau ceva diferit faţă de textilele ori pielăriile tradiţionale. 


„Nu este prima oară când vin la Constanţa. Oferim produse din plută, ecologice: poşete, genţi, rucsacuri, portofele, la preţuri foarte bune (n.r. - de la 20 de lei, până la câteva sute de lei, funcţie de genul şi complexitatea produsului). Sunt importate din Portugalia, acolo este atelierul de producţie.
Cum merg vânzările? E loc întotdeauna de mai bine. Suntem prezenţi la evenimente, la târguri, dar şi în mediul online. Nu numai tinerii cumpără de la noi, ci şi persoanele mai în vârstă. Mulţi ne spun că, rămaşi în pană de idei atunci când doresc să ofere cuiva cadouri, apelează la produsele noastre. O puşculiţă sau un porcuşor decorativ, ce poate fi mai frumos pentru un copilaş strângător?”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Aime Lema.
Tapet, parchet şi panouri eco-friendly
Există şi alte tipuri de afaceri cu produse din plută, eco-friendly. Pe piaţa construcţiilor, panourile sau rolele din plută sunt tot mai des folosite, fiind foarte bun izolante, iar pentru interior, constănţenii optează cu încredere pentru parchetul din plută, chiar dacă preţul poate ajunge chiar şi la 245 lei metrul pătrat, dar şi la tapetul de plută, în acest caz, preţurile variind între 70 şi 130 lei pe metru pătrat.
Bineînţeles, afaceri fără moarte sunt cele cu tradiţionalele dopuri de plută, în timp ce producţia de colaci de salvare din acest material este una mai de nişă. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei