România amână intrarea în zona euro pentru 2021-2023

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 21 Februarie 2014 122
Intrarea în zona euro și adoptarea monedei unice va fi din nou amânată. După aderarea României la Uniunea Europeană, se fixase ca țintă anul 2016. Au venit criza, problemele, necazurile și ținta a fost mutată în 2018. Era clar că economia nu-i pregătită pentru această schimbare majoră, cu costuri uriașe pentru agenții economici și populație. 
Acum, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, propune o nouă amânare. Mai întâi, spune el, "tre-buie să se ajungă la cristalizarea unui consens politic intern cu privire la principalele coordonate ale adoptării euro, iar acestea să fie respectate și urmărite consecvent, evitându-se orice derapaje, dincolo de orizontul îngust al unui ciclu electoral". 
Guvernatorul consideră că perioada cea mai calmă din punct de vedere electoral ar fi 2021 - 2023 (trei ani consecutivi fără alegeri). 
Se pune întrebarea: poate garanta Mugur Isărescu că nu vor fi și în acea perioadă scandaluri politice, certuri între președinte și premier, că nu vor fi crize guvernamentale ori alegeri anticipate?
În ultimii 24 de ani, scena politică a fost extrem de agitată. Perioadele din timpul Guvernului Roman, guvernelor Convenției Democratice, guvernării Alianței DA, guvernării PDL și cea a USL au fost extrem de tensionate, cu numeroase conflicte și răsturnări de situație. Nu avem nicio garanție că viața politică românească va intra pe un făgaș mai calm. Dimpotrivă, apucăturile și patimile noii generații de politicieni ne avertizează că lupta pentru putere va fi și mai dură. 

Taguri

Comentează știrea

XXL
21 februarie 2014
EURO

Domnule Guvernator de ce toate facturile socotite an EURO .

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei