Câți militari ucraineni răniți în război au fost tratați în spitalele MApN

de Madalina PETRESCU Marţi, 19 Septembrie 2023 180
Facilitățile instituite de autoritățile române, încă din primele zile ale războiului din Ucraina, pentru acordarea de asistență medicală militarilor răniți în zonele de conflict au fost doar în foarte mică măsură accesate de oficialii de la Kiev. Ministerul Apărării Naționale a detaliat cazurile tratate în spitalele din România în peste 550 de zile de la startul „operațiunii speciale” a Moscovei.

Potrivit gandul.ro cadrele medicale din spitalele, aflate sub umbrela ministerului român al Apărării Naționale (MApN), au acordat asistență medicală pentru doar doi militari răniți în conflictul declanșat de Federația Rusă în urmă cu mai bine de un an și jumătate.

În perioada 24 februarie 2022 – 31 august 2023, au fost tratați doi militari ucraineni în spitalele militare din subordinea Direcției medicale a MApN.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București a acordat sprijin de specialitate pentru un rănit, în perioada 11 mai 2022 – 23 iunie 2022. Costul pentru îngrijirea rănitului a fost în valoare de 8.794,88 lei.

De asemenea, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj-Napoca, a acordat sprijin de specialitate pentru un rănit, în perioada 20 iulie 2023 – 9 august 2023. Costul pentru îngrijirea rănitului a fost în valoare de 9.090,41 lei.

„Menționăm că nu s-au înregistrat decese, iar costurile pentru îngrijirea răniților sunt decontate prin efectele O.U.G. 15/2022, de către casa de asigurări de sănătate”, au mai transmis reprezentanții MApN.

Este vorba de Ordonanța de Urgență nr. 15 din 27 februarie 2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care a instituit cadrul măsurilor luate de România la scurt timp de la debutul invaziei ruse.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, luni, că ajutorul, direct și indirect, pe care România l-a acordat Ucrainei s-a ridicat la 8 miliarde de euro, recunoscut de Comisia Europeană.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei