Cazuri celebre de furturi de arme din unități militare. În toate au fost implicați soldați!

de Florentina BOZÎNTAN Duminică, 20 Martie 2022 11752
Cazul de sâmbătă seara, 19 martie, când un individ mascat cu cagulă a sărit gardul unei unități militare din Mamaia Sat și a atacat un militar, sustrăgându-i un pistol mitralieră, a alarmat autoritățile și cetățenii. Imediat, forțele de ordine s-au mobilizat și au instituit filtre pentru găsirea autorului, în vreme ce în unitate au fost demarate cercetări.
Acesta nu este prima caz când este sustras armament dintr-o unitate militară. Din contră, de-a lungul anilor au fost înregistrate mai multe cazuri, dar de cele mai multe ori militarii au fost cei care au plecat din unități cu armamentul din dotare. Au fost însă și câteva cazuri celebre de furt, printre care cel mai de răsunet a fost cel de la depozitul de arme de la Ciorogârla. În 28 ianuarie 2009, a fost constatată spargerea lacătelor de la depozitul de arme al Brigăzii Rachete Sol-aer 01916 de la Ciorogârla, iar în urma inventarului s-a stabilit că au fost sustrase 62 de arme, dintre care 15 pistoale mitralieră de tip AKM 47, o mitralieră cu afet PKS, nouă pistoale Carpați și câteva zeci de pistoale de instrucție TT, plus baionete. În urma furtului de amploare, au fost destituiri pe linie, până la șeful Statului Major al Forțelor Aeriene. Între timp, anchetatorii au stabilit că furtul a fost comis de un fost angajat al depozitului, care au avut mai mulți complici, inclusiv un militar. După aproximativ două săptămâni au fost făcute primele rețineri, majoritatea militari.
La 8 iunie 2010 au fost trimise în judecată 16 persoane: Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, Laurențiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, Nicolae Alexandru Iordan, Liviu Iordan, Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cîcă, Mihai Ștefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustățea, Dan Vasile Sandu, Daniel Nicolae Stinghe și Ioan Vrânceanu, acuzați că voiau să facă trafic de arme cu armamentul Armatei, ulterior fiind condamnați la ani grei de închisoare.
Grenadă sustrasă dintr-o unitate, folosită într-un atac terorist
O grenadă sustrasă dintr-o unitate militară a fost folosită într-un atentat terorist. Astfel, Dragoş Ciupercescu a fost militar angajat pe bază de contract în Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 6 ianuarie 1997 - 1 martie 1999, când i s-a desfăcut contractul de muncă. În noaptea de 10 spre 11 august 2002, el a sustras din depozitul de muniţii al UM 01348 Bucureşti şapte grenade de mână defensive, tip F1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65 mm. După câteva luni, mai precis pe 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat una din grenadele furate pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Capitală, rănind cinci elevi şi distrugând bunuri materiale. După câteva luni, pe 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee din Parcul Cişmigiu, ulterior cerând bani autorităţilor pentru a pune capăt acestor acţiuni. A fost arestat la 24 martie 2003, iar în februarie 2007 a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 18 ani de închisoare. De altfel, la vremea respectivă se consemna faptul că a fost prima condamnare pentru terorism din țara noastră.
Părinții fostei iubite, executați cu Kalașnikovul
Un alt caz tragic, ce a avut loc în urma furtului unei arme dintr-o unitate militară, s-a petrecut în Constanța. În 1993, Nicolae Gociu era militar la o unitate militară din județul Constanța, când a fugit un un Kalașnikov; a mers direct la locuința părinților fostei iubite, pe care i-a împușcat mortal. A fost condamnat pe viață, dar ulterior pedeapsa i-a fost schimbată în 20 de ani de închisoare, drept pentru care a ieșit din pușcărie în 2013. Seria tragediilor nu s-a încheiat aici. După eliberarea din închisoare, în 2016, Nicolae Gociu și-a căutat fosta iubită, acum mamă a trei copii, și a înjunghiat-o mortal sub privirile îngrozite ale minorilor. În prezent, bărbatul ispășește o condamnare la 12 ani de închisoare.
Mașină la ocazie, sub amenințarea pistoalelor mitraliere
Un alt caz amplu mediatizat a avut loc în anul 2000, când trei tineri din Tulcea, Lucian Ivan, Antonel Criscon și Iulian Roman, au părăsit Unitatea Militară 0495 Cernavodă, având cu ei trei pistoale mitraliere și muniție. Cei trei au luat un autoturism de ocazie și s-au deplasat către Medgidia, după ce l-au amenințat pe șofer. Lăsați la marginea orașului, cei trei au reușit să evite filtrele Poliției și s-au ascuns în insula Brăilei, unde au fost găsiți după trei zile. Cei trei au fost condamnați la câte 15 ani de închisoare.

Șoferul unui autobuz, împușcat în picior

În noaptea de 16 spre 17 iunie 2003, bucureșteanul Radu Popa și constănțeanul Iusuf Petcu au dezertat din Unitatea Militară 02145 Constanța, având asupra lor pistoalele mitraliere și un pistol Carpați, dar și muniția aferentă. Ancheta desfășurată la vremea respectivă a arătat că cei doi au spart magazia unității și au sustras pistoalele. La câteva ore după fugă, cei doi erau deja în Brăila, unde au oprit o mașină, cerându-i șoferului să îi transporte la Chișcani. Ajunși la destinație, militarii nu s-au înțeles la preț cu șoferul, l-au amenințat, iar unul dintre ei a deschis focul în direcția unui autobuz aflat în apropiere. În incident, șoferul autobuzului a fost împușcat în picior. Au încercat să fugă, dar ambii au fost prinși de autorități. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei