Cum identificăm medicamentele ce pot cauza rezultate fals-pozitive la testele antidrog

de Andreea CARAUA Marţi, 06 August 2024 2633
În ultima perioadă, în spațiul public s-a tot dezbătut subiectul rezultatelor fals-pozitive ale testelor rapide antidrog deținute de Poliție, de multe ori venite în urma consumului anumitor medicamente pentru răceală.
Mai multe medicamente, des utilizate pentru tratarea gripei sau răcelii, conțin substanțe precum codeină sau pseudoefedrină care, chiar dacă nu influențează capacitatea de a conduce, oferă un rezultat fals-pozitiv la aparatele drug-test ale poliției.
Șoferii pot identifica medicamentele și suplimentele alimentare care influențează rezultatele testelor rapide, pe cutiile acestora existând un marcaj specific, respectiv un triunghi de culoare albă, cu laturi roșii, având în centru un semn de exclamație de culoare neagră.

Totuși, dacă un conducător auto a consumat un astfel de medicament, acesta ar trebui să aștepte câteva zile, astfel încât substanța care ar putea influența rezultatul testului rapid să iasă din organism.
„Termenul de așteptare nu poate fi standardizat, el depinde de kilogramele pacientului, de cât a mâncat, de durata tratamentului și așa mai departe”, a declarat Marius Oprișan, președinte al Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța.
El a mai specificat că testele rapide ale Poliției identifică anumite substanțe din medicamente, acestea nefiind calibrate, iar orice urmă de substanță poate influența rezultatul. Chiar și așa, analizele făcute în laboratorul de medicină legală vor oferi un rezultat negativ.
„Aceasta este diferența între testul care se face de către polițiști, care oferă răspunsul pozitiv, și examinarea de la medicină legală, unde se stabilește dacă substanța prezentă în organism influențează capacitatea de a conduce. Acolo se fac altfel de măsurători”, a adăugat Marius Oprișan.

De asemenea, sunt și câteva alimente care pot oferi rezultate fals-pozitive și fals-negative la testele rapide, precum consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică.
Aparatele de testare folosite de Poliția Română sunt utilizate și în țări precum Norvegia, Marea Britanie, Canada și Australia.
Potrivit președintelui Equitas Constanța, aceste teste oferă peste tot rezultate false, în special în privința consumului de marijuana și cocaină, fiind două dintre cele mai comune droguri consumate.
Totuși, în aceste țări testele fals-pozitive nu reprezintă o problemă la fel de mare, deoarece rezultatul probei biologice vine mult mai rapid decât în România.

Taguri

Comentează știrea

Ana
6 august

Domnul este medic legist???

opinie
6 august

Intuitiv dupa profesie, specializarea de baza nu ar fi medicina de laborator poate unele competente mai bune decit un cetatean obisnuit. Posibil la baza psihologia, sociologia coroborat poate cu ceva specializari de pe politie : drept, metodologie specifica, etc. Un punct de vedere veridic se poate si fara specializarea medicina de laborator ca mergi pe "ce au zis altii". Triunghiul rosu : "specialistii" l-au identificat si dictionarul ca iti explica sensul. Habar n-am avut ca e specificat si. Informatia e utila pt. public, in limitele de competenta. E ceva de genul cum inveti,ajuti acasa copilul mic sa numere, citeasca, la litere si fara specializarea de educator, invatator ! Altfel, e un titlu pt. "publicul clasic, fara o idee" sau o informatie "utila", de baza de la cineva mai bine informat la altul care "nicio idee" !

Răspuns la:
Adăugat de : Ana, 6 august
Domnul este medic legist???
Marius Cristian Oprișan
7 august

Pentru informații despre expertiza mea în domeniul antidrog vă invit la sediul Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas din mun. Constanța, aleea Daliei, nr. 12, bl. L119, Mag.315, tel. 0732257162, pentru a vă prezenta documentele/CV. De asemenea, puteți să urmăriți pagina de facebook a Asociației și a mea personal cu principalele activități desfășurate în domeniul adicțiilor.

Răspuns la:
Adăugat de : Ana, 6 august
Domnul este medic legist???
Marius Cristian Oprisan
7 august

Ca jurist cu o vastă experiență în domeniul antidrog care a lucrat cu aparatele de testare Drager Drug Test 5000 (aceste aparate fiind în dotarea centrului antidrog Constanța din anul 2013 și care a participat alături de polițiștii rutieri la activitățile de informare și testare antidrog în trafic pot emite afirmații în acest sens. Vă informez că de-a lungul timpului împreună cu specialiștii psihologi/psihoterapeuți atat ai Centrului antidrog Constanța al ANA (pe care l-am coordonat) căt și ai Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța (al cărui președinte sunt) am desfășurat periodic informări cu farmaciștii și medicii de familie din România pe problematica adicțiilor în baza protocolului de colaborare încheiat cu Colegiul Farmaciștilor din România, Societatea Națională a Medicilor de Familie din România și Pharma Business. Pentru mai multe informații despre expertiza mea în domeniul antidrog vă invit la sediul Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas din mun. Constanța, aleea Daliei, nr. 12, bl. L119, Mag.315, tel. 0732257162, pentru a vă prezenta documentele/CV. De asemenea, puteți să urmăriți pagina de facebook a Asociației și a mea personal cu principalele activități desfășurate în domeniul adicțiilor.

Răspuns la:
Adăugat de : opinie, 6 august
Intuitiv dupa profesie, specializarea de baza nu ar fi medicina de laborator poate unele competente mai bune decit un cetatean obisnuit. Posibil la...

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei