Deficitul de personal, la cote alarmante. "Serviciul polițienesc este ineficient"

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 21 Septembrie 2022 938
Din ce în ce mai mulți polițiști aleg să agațe în cui uniforma și să se îndrepte spre alte domenii. Ofițeri cu experiență care preferă să iasă la pensie, în momentul în care îndeplinesc criteriile legale, deși ar mai putea să activeze câțiva ani în sistem. Tineri care renunță, deși unii nu încheie nici perioada de șase luni sau un an de tutelă. Este nevoie de măsuri urgente, altfel nu va mai avea cine să alerge după infractori, atrag atenția voci din rândul oamenilor legii.
De la an la an, numărul polițiștilor care au părăsit sistemul național de siguranță și ordine publică a fost în creștere. O statistică realizată de Inspectoratul General al Poliției Române arată îngrijorător: în 2018 au părăsit sistemul 2,02% din personal, 2019 – 3,10% din personal, 2020 – 7,32% din personal, iar în 2021 – 5,88% din personal. Media pe țară a deficitului este în jur de 20%, dar sunt zone, în special în mediul rural, unde atinge și 50%. La fel, deficitul se resimte acut în rândul ofițerilor.
„Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România readuce în atenție problematica deficitului de personal, inclusiv în rândurile ofițerilor de poliție, situație cu implicații negative asupra coordonării misiunilor derulate de către structurile polițienești, în slujba cetățenilor și a statului, conform legii. Încă mai există un deficit major de personal, în special în domeniile muncii operative, dar situații de acest gen sunt și în structurile de suport, care nu au statele încadrate cu numărul necesar de specialiști. Este alarmantă, în special, situația din mediul rural, unde există secții/posturi de poliție cu deficit care atinge și procentul de 50%, fiind și cazuri când unele posturi sunt încadrate cu un singur lucrător, fapt care conduce la ineficiența serviciului polițienesc și la suprasolicitarea personalului”, a afirmat Vasile Zelca, președintele FSNPPC.
Inclusiv la nivelul județului Constanța se resimte acest deficit. Potrivit celor mai recente date făcute publice, în Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, un procent de aproximativ 24% din locuri erau neocupate. Iar în luna august au ieșit la pensie mai mulți ofițeri de poliție, cu ani de experiență în spate, dintre care îi menționăm pe comisarii șefi Mircea Vizitiu – adjunct al inspectorului șef IPJ, pus la dispoziție de IGPR, după ce s-a demarat cercetarea lui într-un dosar penal – și Ovidiu Zamfir, șeful Biroului Control Intern.
Una dintre soluțiile propuse de sindicaliști, pe lângă creșterea cifrei de școlarizare din școlile de poliție, vizează organizarea de concursuri pentru trecerea agenților în corpul ofițerilor de poliție.
„O soluție care poate fi adoptată printr-un Memorandum adoptat la nivelul Guvernului, în timp util: organizarea unor concursuri de trecere a aproximativ 2.000 de agenți în corpul ofițerilor de poliție (TCO), pentru diminuarea deficitului de ofițeri și creșterea randamentului general al serviciului polițienesc”, a mai precizat Vasile Zelca. Propunerea respectivă a fost transmisă și Ministerului Afacerilor Interne.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei