Dependenții de droguri primesc sprijin! Dobrogea ar putea avea centru pentru dezintoxicare

de Andreea CARAUA Joi, 04 Iulie 2024 641
În România, discuțiile referitoare la recuperarea persoanelor dependente de droguri nu sunt noi, dar acum este posibil ca planurile de pe hârtie să se și materializeze, prin înființarea mai multor centre de dezintoxicare.
Încă din 2014, prin Legea 143, este prevăzut principiul justiției terapeutice, prin care se face o distincție clară între consumatori și traficanți de droguri.
Astfel, în prezent, persoanele care sunt depistate de către oamenii legii cu substanțe ilegale asupra lor, pentru consum propriu, sunt trimise către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după care la centrele de recuperare ale Agenției Naționale Antidrog (ANA) pentru a fi evaluate și incluse într-un program de tratare a adicției de droguri.
Acest proces s-ar putea să sufere schimbări în viitor, deoarece Camera Deputaților a votat, zilele trecute, Proiectul de Lege 164/2024, pentru completarea articolului 22 din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Potrivit prevederilor noului proiect de lege, se urmărește înființarea unor centre de dezintoxicare și recuperare socială a persoanelor dependente de droguri, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
Centrele se vor înființa și vor funcționa în subordinea Ministerului Sănătății, iar pentru realizarea acestora se vor aloca sume de investiții în proporție egală, 50% din bugetul de stat și 50% din bugetul autorităților publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanțare europene.
Prin urmare, Dobrogea ar urma să găzduiască un nou centru de dezintoxicare, însă detaliile despre acesta rămân necunoscute. De exemplu, nu se știe dacă centrele vor fi sau nu de tip spitalicesc, dacă vor fi construite instituții separate sau dacă vor fi integrate în spitale de stat.
Rămâne loc și pentru îmbunătățiri
Marius Oprișan, președintele Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții „Equitas” Constanța, a susținut că numărul acestor centre nu este suficient de mare, iar, deși inițiativa este bună, puteau fi acoperite și alte tipuri de adicții, precum cele de jocuri de noroc sau de alcool.
„Dacă tot fac astfel de demersuri, de ce nu au făcut un centru de tratare a dependențelor în care să includă și persoanele care au probleme cu jocurile de noroc sau cu alcoolul, adică pentru toate dependențele?.
În mod normal, trebuiau făcute în toate județele. Transilvania, Muntenia sunt regiuni foarte mari”, a declarat președintele Equitas.
Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de către președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei