Fost primar trimis în judecată pentru corupție

de Camelia MIU - MITRIC Marţi, 12 Iulie 2011 1309
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Gigel Sava, fost primar al comunei Horia, pentru comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut drept rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, pentru două infracțiuni de înșelăciune, trei infracțiuni de fals intelectual, și uz de fals în formă continuată. Alături de fostul primar Gigel Sava a fost trimis în judecată și fiul său, Emilian Sava, administrator al SC SG Agraria Horia SRL, acuzat de folosirea sau prezen-tarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut drept rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comuni-tăților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și de înșelăciune.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în cursul lunii aprilie 2007, Gigel Sava, care, la acea dată, avea calitatea de primar al comunei Horia, județul Constanța, a solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Constanța acordarea sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică, pentru anul 2007 pentru terenuri agricole în suprafață de 97,90 hectare. A făcut respectiva soli-citare, deși el nu era proprietarul de drept al întregii suprafețe, spun procurorii. În susținerea cererii sale, Gigel Sava a prezentat două documente emise de Primăria Horia, întocmite în fals, la cererea sa, de unii angajați ai primăriei, subordonați de-ai săi. Mai mult decât atât, Gigel Sava a cerut agentului agricol din cadrul primăriei să falsifice Registrul contractelor de arendă al Primăriei Horia.
De asemenea, în cursul lunii septembrie 2007, cu ocazia solicitării sprijinului financiar sub formă de bonuri valorice nominale, Gigel Sava i-a indus în eroare pe reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Constanța susținând, în mod nereal, că deține în exploatare o suprafață agricolă mult mai mare.
Emilian Sava, fiul fostului primar, a solicitat aceleiași agenții sprijin financiar, dar în numele SC SG Agraria Horia SRL, firmă administrată de acesta, făcând, pe modelul tatălui, declarații necorespunzătoare adevărului, spunând, în mod nereal, că exploatează teren agricol în suprafață totală de 57,74 de hectare.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Constanța s-a constituit parte civilă cu suma totală de 71.386,96 de lei (aproximativ 21.390 de euro). În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând celor doi inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare magistraților de la Judecătoria Hârșova, care vor stabili primul termen de judecată.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei