Horia Constantinescu: "Se pare că mai multe instituții continuă să avizeze ceea ce noi oprim"

de Petruta RIDICHE Luni, 07 August 2023 9455
Un scandal de proporții s-a iscat, vineri seară, în Satul de Vacanță din stațiunea Mamaia, când inspectorii de Protecție a Consumatorilor au descins la cei care prepară și vând mâncare la terasele ce se întind de-a lungul aleii principale. La fața locului, inspectorii au solicitat și Poliția, chiar în timpul controalelor.
Scandalul creat de angajații locațiilor verificate a fost incredibil. Grataragiii au înjurat și atacat inspectorii cu mici și copane și i-au împroșcat cu mâncare. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au fost nevoiți să se ferească din calea scaunelor aruncate. O femeie a și leșinat, în timp ce se făceau verificări la o terasă. Doar apariția mașinilor de poliție printre oameni a mai remediat situația.

Inspectorii pentru Protecția Consumatorilor au vizat, în cadrul controalelor, operatorii economici care au amenajat terase în condiții improprii. Opt unități de alimentație publică au fost verificate. Dintre toate, niciuna nu a fost găsită în regulă. Blocurile alimentare nu erau amenajate corespunzător și nici nu existau geamuri separatoare. Preparatele erau ținute la temperatura camerei, deși, în mod normal, ele trebuiau ținute la maximum patru grade Celsius. Prin urmare, comisarii au oprit activitatea unora dintre agenții economici și au dispus distrugerea alimentelor neconforme. Au aplicat, totodată, mai multe sancțiuni contravenționale. Până la acest moment, inspectorii ANPC nu au formulat plângeri pentru ultraj.

În urma controalelor de vineri seara, directorul ANPC, Horia Constantinescu, a precizat că, în ciuda scandalului, instituția va repeta controalele și va aminti, de câte ori va fi nevoie, normele care trebuie respectate. Are speranța că, până la urmă, odată repetate de multe ori, lucrurile vor fi înțelese așa cum trebuie.
„În Satul de Vacanță, a ieșit în această seară o întreagă revoluție. Suntem, deja, la a patra acțiune de control din această vară. Acțiune în cadrul căreia am arătat, încă și încă o dată, probabil de patru ori, faptul că nu se poate găti ca la bâlci. Nu se poate găti pe trotuar, nu putem pune doar un linoleu pe jos și să ni se pară că acolo am amenajat o bucătărie. Unele mămici spuneau că nici ele, culmea, nu gătesc cu geamul închis. Deci, se poate găti clătita direct pe plită, pe grătar. Se poate păstra mâncarea la temperatura ambientală, cu toate că, de cele mai multe ori, carnea, și mai ales cea de porc, păstrată în condiții improprii, reprezintă o bombă toxică. Spiritele s-au inflamat în momentul în care angajații unora dintre locațiile oprite temporar s-au amestecat prin mulțime și au început să ne înjure, să arunce cu mâncare în noi. În felul acesta, au angrenat și opinia publică în tot ceea ce a urmat. Pentru a patra oară, constatăm că este un întreg bâlci în Satul de Vacanță. Noi vom continua acțiunile. Rămânem fermi pe poziția de a nu permite alimentație publică direct pe trotuar. Cu toate că se pare că mai multe instituții continuă să avizeze ceea ce noi oprim. Va trebui, cu siguranță, la un moment dat, lămurită întreaga situație. Atât timp cât, în lumina unora, pentru a putea găti nu trebuie să ai nicio altă condiție, ci doar să țipi și să urli, măsurile vor rămâne ferme. Chit că le vom mai scrie de câteva ori, la un moment dat, lucrurile se vor înțelege în maniera în care trebuie”, a declarat Horia Constantinescu, în seara scandalului.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei