Instituțiile statului nu se grăbesc să amenajeze locuri de parcare pentru mamele cu copii

de Andreea ANDRONACHE, Andreea CARAUA Marţi, 09 Aprilie 2024 3933
În data de 20 septembrie 2023, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care firmele private și instituțiile publice sunt obligate să asigure cel puțin două locuri de parcare femeilor gravide și persoanelor cu copii mici. Actul a apărut în Monitorul Oficial acum șase luni și a stabilit că entitățile publice și private trebuie să se conformeze până la data de 22 aprilie 2024.
Legea 280/2023, privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum și pentru persoane însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani, obligă instituțiile publice și private care au parcări să ofere o parte dintre ele pentru categoriile de persoane menționate mai sus, dacă prezintă mai mult de zece locuri de parcare.
„În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani”, precizează textul Legii numărul 280/2023.
Dispozițiile acestei legi nu se aplică dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10.
În ce stadiu se află unele instituții publice?
Deși mai sunt două săptămâni până când instituțiile publice și cele private trebuie să amenajeze locuri de parcare destinate femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până în cinci ani, Primăria județului Constanța, Consiliul Județean și Prefectura județului Constanța nu au pus în practică, deocamdată, această lege.
„Dacă trebuie, o să se facă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Ionela Bărboi.
Nici la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Constanță, nu au fost amenajate încă locuri de parcare dedicate familiilor cu copii mici și femeilor însărcinate, aceste spații fiind ocupate, momentan, doar de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități. De menționat este că în parcarea supraetajată de lângă spital nu există locuri rezervate pentru nicio categorie, ele fiind amenajate afară, în fața parcării.
Parcarea clădirii în care funcționează Casa Județeană de Pensii Constanța și Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța (AJPIS) nu prezintă un număr mai mare de 10 locuri de parcare, astfel încât legea nu poate fi aplicată, însă lipsesc spațiile rezervate persoanelor cu dizabilități.
Cum s-au organizat instituțiile private
La un centru comercial din Constanța, în care, printre magazine, își desfășoară activitatea și Serviciul Public de Impozite și Taxe, dar și Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte, nu există locuri de parcare rezervate femeilor gravide sau familiilor cu copii mici, fiind amenajate doar câteva spații dedicate persoanelor cu dizabilități, la intrarea în parcarea subterană.
Totuși, anumite hypermarket-uri din Constanța au început să aplice prevederile legii și să aloce câteva locuri categoriilor de persoane menționate, amplasate aproape lângă intrarea în magazin. Aceste locuri special amenajate au început deja să fie apreciate de unele persoane.
„Sunt utile. Fata mea le folosește zilnic și zice că sunt foarte utile pentru că sunt mai aproape de magazin. Dacă s-ar putea, am intra cu mașina în magazin”, a declarat o pensionară.
O mamă cu doi copii apreciază această lege și o consideră eficientă.
„Este foarte bine că avem, în sfârșit, locuri speciale pentru familiile cu copii mici, ei nu au niciodată stare și este mult mai rapid și eficient procesul”, a spus ea. Iar o altă mamă se bucură că salvează timp: „Economisesc foarte mult timp, chiar mă bucur că s-a gândit cineva și la noi”.
Nerespectarea prevederilor articolului 4, prin încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Taguri

Comentează știrea

Statistica si Programarea de Stat
9 aprilie

Statstica zice trendul e mai mult [mama si copil ] si e lupta mare sa poata fi macar mentinut nivelul. Pe cifre ... adica dupa intelepciunea bunei planificari romanesti de stat, [ mamele cu copii ] nu sint de prioritate bune [ or fi alte urgente pe Patria Romania ]. Declarativ de hirtie prin bunele norme EU a avut grija Statul Roman, mai departe pe noua Statistica, poate vre-o biruinta la nivel !

atita le pasa, stiu si pot !
9 aprilie

"atita le pasa, stiu si pot !" ca doar de 30 si ceva ani e trend cunoscut, plus geografia [ dar si aici e discutabil ca poate 100-500 metrii dreapta-stinga, etc ]. Vine [ votul ] vedem gospodarul priceput !

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei