Mărirea salarială, praf în ochii polițiștilor. Cu o mână li se dă, cu alta li se ia!

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 25 Mai 2022 4192
Polițiștii sunt revoltați. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că de la 1 iulie vor fi aplicate mai multe măsuri sociale, printre care și acordarea unui sfert din diferența de salariu ce trebuia dată potrivit Legii 153/2017. Dar de la aceeași dată, oamenii legii nu vor mai primi norma de echipament, ceea ce înseamnă că, în multe cazuri, salariile vor scădea, în loc să crească!
Printr-o postare făcută în seara zilei de luni, 23 mai, pe o rețea de socializare, premierul Nicolae Ciucă anunța: „Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de sprijin”, printre care și „acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public”. Măsurile, după cum a anunțat premierul, ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.
După ce și-au făcut calculele, polițiștii au zâmbit amar: de doi ani tot așteaptă să li se acorde ultimele două tranșe din mărirea salarială promisă prin Legea salarizării 153/2017, iar acum, acest „sfert din diferența de salariu” nu va însemna mai nimic. Căci tot de la 1 iulie, polițiștilor li se va „tăia” din venit norma de echipament, ceea ce înseamnă că, de fapt, mulți dintrei ei vor lua mai puțini bani în ziua de salariu, în vreme ce alții vor primi doar câteva zeci de lei.
„Dacă ne raportăm la postare, nici măcar aceasta nu îndeplinește exigențele juridice ca să explice, de fapt, ce anume se va acorda. Se spune «un sfert din salariu», dar nu se înțelege ce anume înseamnă: din salariul actual sau din ceea ce trebuia să se acorde, conform legii? Noi am dedus că este vorba despre propunerea formulată la începutul anului, pe care inclusiv Bode a susținut-o, pentru polițiști, adică să se acorde un sfert din cele două tranșe restante”, a declarat pentru „Cuget Liber” Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.
Valoarea salariilor polițiștilor, mai mică decât în 2017
Concret, promisa mărire salarială va însemna, în cele mai bune cazuri, doar câteva zeci de lei. „Din calculele noastre, un sfert din restanțe înseamnă o medie de 150 de lei net, pe lună. Dar vor fi și polițiști care vor primi doar 30 de lei. Este important de precizat însă că, față de alte categorii bugetare, polițiștii vor suferi o tăiere financiară de la 1 iulie, în sensul că nu vor mai primi norma de echipament, sub pretextul că vin noile uniforme. Aceasta este însă altă discuție, căci nu vom avea nici noile uniforme, dar nici banii de echipament. Dar făcând un calcul, rezultă o medie de 100 de lei în minus la salariu, de fapt”, a mai arătat liderul sindical.
De la intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, polițiștii se zbat să-și primească drepturile bănești, că de bucurat de ele nu se pune problema. Mai mult, creșterea inflației a făcut ca în prezent puterea de cumpărare a salariilor lor să fie mai mică decât în 2017.
„Am făcut un calcul, puterea de cumpărare a salariilor polițiștilor a fost mai mare în 2017, înainte de prima tranșă din legea salarizării. Acum, după ce am primit două tranșe din cele patru promise, constatăm că valoarea salariului este mai mică decât în 2017. Ne-au fost promise măriri salariale, dar când tragem linie constatăm că de fapt nu s-a mărit nimic, ci s-au făcut economii pe seama noastră”, a adăugat Cosmin Andreica.
„Din nou, zero lei pentru polițiști!”
Același semnal este tras și de conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Vasile Zelca, liderul acestei organizații, a declarat: „În 2018, majorarea efectivă la salariu a fost de 40 de lei, în 2019, de 350 de lei, în 2020, de 350 de lei, iar în 2021 polițiștii nu au primit nimic. Anul acesta, vom mai primi 1/4 din cei 700 de lei, adică 175 de lei, iar actualizarea salariului corespunzător funcției îndeplinite mai reprezintă cam 125 de lei. Asta înseamnă că majorarea netă va fi de circa 300 de lei, din care scădem 250 de lei, norma de echipament, deci rămân 50 de lei. Singurul avantaj este că cei care ies la pensie vor avea un pic mai mare baza de calcul”.
Indignarea este împărtășită și de membrii Sindicatului Ropol. „Nu vom beneficia de prevederile Legii 153/2017 în integralitate. Abia de vom vedea 1/4 din ceea ce statul datorează polițiștilor de peste doi ani și asta în condițiile în care suma ce va fi primită abia acoperă ceea ce urmează a fi tăiat din veniturile salariale, respectiv norma de echipare, ba chiar unii vor constata chiar sume minus din salariu. Prin urmare, din nou zero lei pentru polițiști, din partea politicienilor”, au arătat și reprezentanții Sindicatului Ropol. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei