Ofițer de poliție storcea afaceriștii constănțeni de zeci de mii de euro

de Florentina BOZÎNTAN Luni, 18 Iunie 2012 1746
Un polițist de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Constanța este anchetat de DNA, fiind acuzat că a pretins zeci de mii de euro de la doi afaceriști, pentru a nu le verifica firmele.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța au fost sesizați despre activitatea mai puțin legală a ofițerului de poliție judiciară Ionuț Adrian Priboianu de către doi afaceriști. Ambii i-au adus aceleași acuzații: polițistul le-ar fi pretins sume impresionante de bani pentru a interveni pe lângă colegii și șefii săi, pentru a stopa verificarea activității desfășurate de firmele lor, demarată deja de polițiști. Doar sumele solicitate difereau, se arată în comunicatul DNA Constanța.
Astfel, potrivit anchetatorilor, în perioada 3 - 14 mai, polițistul Priboianu s-a întâlnit de mai multe ori cu unul dintre denunțători, ba chiar i-a și transmis printr-un intermediar, solicitându-i zeci de mii de euro pentru a-i face "favoarea" respectivă. Astfel, inițial i-ar fi pretins 10.000 de euro, după care a majorat suma la 50.000 de euro. În final, cei doi s-ar fi înțeles la 25.000 de euro.
Ulterior, în perioada 14 - 15 iunie, ofițerul de poliție ar mai fi solicitat alți 4.000 de euro, pentru a interveni pe lângă un alt coleg, căruia îi fusese repartizată spre soluționare o altă lucrare privind verificarea activității societății comerciale administrate de denunțător, astfel încât dosarul să fie clasat.

Prins în flagrant când primea 4.000 de euro

De data aceasta, pe fir au intrat și procurorii DNA, care au coordonat organizarea unui flagrant. Astfel, vineri, Priboianu și denunțătorul s-au întâlnit pe o terasă din Constanța, unde afaceristul i-a înmânat plicul cu cei 4.000 de euro pretinși. La ieșirea de pe terasă, omul legii a fost săltat însă de procurori.
Ulterior, pe baza probelor prezentate, magistrații Curții de Apel Constanța au dispus arestarea preventivă a polițistului pentru o perioadă de 29 de zile. Acesta este acuzat de comiterea a două infracțiuni de trafic de influență. Mai mult, procurorii susțin că urmează să-i audieze și pe colegii polițistului.
"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", au subliniat procurorii DNA.
Avansat în grad în martie
Trebuie menționat că nu este prima dată când ofițerul Adrian Ionuț Priboianu este suspectat de comiterea unei fărădelegi. În 2007, acesta a fost cercetat, alături de comisarul Ionel Gurlui, pentru abuz în serviciu.
La data respectivă, cei doi au fost cercetați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța pentru că ar fi descins într-o locuință din Medgidia fără a avea baza legală, în acțiune făcându-se și uz de armă. În urma cercetărilor, anche-tatorii au dispus neînceperea urmării penale.
Pe de altă parte, în luna martie a acestui an, cu ocazia Zilei Naționale a Poliției Române, Adrian Ionuț Priboianu s-a numărat printre cei 46 de ofițeri avansați în grad.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei