Pericolele care pot devasta Constanța

de Andreea ILIESCU Sâmbătă, 02 Martie 2013 1052
Fenomenele naturale extreme, cum sunt cutremurele, furtunile, inundațiile, dar și accidentele cu substanțe periculoase, pot afecta, în orice moment, județul Constanța. O spun pompierii militari, pentru a atrage atenția constănțenilor asupra pericolelor împotriva cărora trebuie să ia măsuri.
Având în vedere dispunerea geografică și amploarea dezvoltării sale economice, județul Constanța este expus majorității categoriilor de hazarde care se pot produce: inundații - așa cum, de altfel, s-a și întâmplat în anii trecuți -, cutremure, incendii. Dar, având în vedere și prezența unei centrale nucleare în județul nostru, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea spun că și aceasta constituie, până la urmă, un factor de risc. 

Predispusă la inundații de mari proporții
Rețeaua hidrografică de pe teritoriul județului Constanța poate determina inundații de mari proporții, ploile abundente determinând creșteri de nivel ale Dunării, dar și ale altor cursurile de apă din județ.
"Predispuse la inundații sunt zonele din arealul localităților Ostrov, Băneasa, Rasova, Seimeni, Cogealac, Topalu, Hârșova", a exemplificat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
Alunecările de teren, pericol pentru județul nostru
Un alt fenomen ce poate duce la pierderi de vieți omenești sau pagube materiale îl reprezintă alunecările de teren. Militarii spun că zonele unde ar putea să aibă loc astfel de evenimente sunt cele dispuse pe malul Dunării, respectiv Ghindărești, Topalu, Capidava, Dunărea, Seimenii Mici, Cochirleni, Rasova, Dunăreni, Viile.
"În ceea ce privește cutremurele, deși județul Constanța se găsește situat într-o zonă cu o mai slabă activitate seismică, nu trebuie neglijat faptul că ne aflăm la mai puțin de 300 de kilometri de zona Vrancea, iar un cutremur major produs în acea zonă poate avea implicații imprevizibile", a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
Accidentele nucleare pot distruge Constanța
În caz de accident nuclear, CNE Cernavodă poate elibera radiații devastatoare pentru județul nostru. Așadar, fie că ne expunem extern, prin radiații din sol sau din nori, fie că ne expunem intern, prin inhalare sau consumul apei ori al alimentelor contaminate, impactul ar fi unul distructiv.
"Produșii radioactivi gazoși și sub formă de aerosoli se pot răspândi pe o suprafață mare. Radioactivitatea poate depăși normele admise atât din punct de vedere al expunerii externe la radiații emise de radionuclizii prezenți în nor sau depuși pe sol, cât și din punct de vedere al expunerii interne prin inhalare și consumul apei și alimentelor contaminate, prezentând un pericol deosebit izotopii radioactivi ai iodului, stronțiului, cesiului precum și ai gazelor nobile", spune Paula Anghel.
Riscul unui transport de mărfuri periculoase
O altă categorie de riscuri, la care sunt expuși constănțenii, o reprezintă transporturile de substanțe periculoase.
"Accidentele pe timpul transportului de substanțe periculoase se pot produce, în special, pe magistrala feroviară Constanța - Fetești și pe magistralele rutiere Constanța - Cer-navodă, Constanța - Hârșova, Constanța - Mangalia, Constanța - Tulcea, Constanța - Ostrov, pe canalul Dunăre - Marea Neagră și în portul Constanța", explică militarii ISU Dobrogea.
De altfel, în aprilie 2006, Triajul Palas a fost la un pas de a deveni scena unei catastrofe. Zece butoaie încărcate cu diclor propar au căzut dintr-un vagon, în timpul manevrării garniturii. Exista riscul ca substanța să se autoaprindă în orice clipă, astfel că pompierii militari au lucrat contracronometru pentru a ține recipientele la o temperatură scăzută și pentru a le lua din zonă.
Incendiile, favorizate de zonele împădurite ale județului
Incendiile de mari proporții se pot produce cu ușurință în județul Constanța, mai ales vara, din cauza caniculei și a secetei, care favorizează autoaprinderea materialelor lemnoase.
"Incendiile se pot produce în mod deosebit în zona danelor petroliere din Portul Constanța, în zonele împădurite ale județului, în zonele cultivate cu păioase, precum și pe platformele de prelucrare și depo-zitare a produselor petroliere din Constanța și Midia", spune Paula Anghel.

Taguri

Comentează știrea

pastaie
3 martie 2013
pastaia si organizarea

Un pericol care a devastat deja Constanta este primarul Mazare.

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei