Polițiștii avertizează cu privire la folosirea ARTIFICIILOR și PETARDELOR

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 01 Decembrie 2022 283
Poliţia Română a demarat acţiunea naţională „Foc de Artificii”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Marți, 29 noiembrie, comisarul șef George Munteanu, șeful împuternicit al Servciului Arme, Explozivi și Substațe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județeană Constanța, alături de subinspector Andrei Dumitrică, au prezentat ce artificii sunt permise, ce reguli trebuie respectate, pentru a fi evitate evenimentele nedorite, precum rănirile.
„Anual, bucuria sărbătorilor este însoțită de un fenomen, folosirea articolelor și substanțelor pirotehnice, iar Poliția exercită control pe această linie. Doar anume categorii de articole pirotehnice sunt permise a fi comercializate către publicul larg și doar anume persoane pot comercializa, adică doar persoanele autorizate de cele două autorități în domeniu, ITM și Poliția”, a explicat comisarul șef George Munteanu.
Pentru evitarea implicării în evenimente negative, polițiștii recomandă: „Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate. La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română. Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.
Vă readucem în atenția câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic: articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani”, au precizat reprezentanții Poliției Române.
Folosirea articolelor pirotehnice se interzice la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%. Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei